Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Song Feng, New Tang Dynasty TV

Постоянният комитет на Политбюро на китайския режим ще разследва Бо Шилай

Вътрешен човек е разкрил, че всички 9 членове на Постоянния комитет на Политбюро са единодушни да бъде определена специална работна група за разследване на Бо Шилай (Bo Xilai), партийния ръководител на Чонгчинг (Chongqing) в югоизточен Китай, чийто бивш полицейски шеф очевидно сега дава показания срещу него. За това информира  хонконгският Apple Daily, цитирайки чуждестранна китайска медия. Групата за разследване включва Хъ Гуочянг (He Guoqiang), секретар на Централната комисия за дисциплинарна инспекция, и Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), секретар на Централния политически и законодателен комитет.

Според материала на Apple Daily, позоваваща се на китайския политически новинарски сайт Mingjing, първоначално един от членовете на Постоянния комитет не е бил толкова склонен, поради големи икономически интереси на семейството му в град Чонгчинг и провинция Сичуан (Sichuan). Впоследствие обаче той неохотно се е съгласил с плана.

Публикацията не назовава човека, но от деветимата членове само Хъ Гуочянг и Джоу Йонгканг са работили в Чонгчинг и Сичуан преди.

В материала се посочва още, че бившият генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) Джянг Земин (Jiang Zemin) също се е съгласил, че Бо трябва да бъде разследван, искайки „да даде обяснение на партията и хората“. Деветимата членове на Политбюро са били единодушни, че разследването трябва да следва вътрешните партийни процедури и следователно Бо ще запази поста си засега.

Публикацията цитира вътрешен човек да казва, че вероятността Бо да влезе в Постоянния комитет на Политбюро е нулева и че играта за Бо е приключила. „Това, което е в главите на тези топ лидери, е как могат да се отърват от Бо и да спасят репутацията на партията“, обяснява вътрешния източник.

Джоу Йонгканг и Бо Шилай


Китайската задгранична медия Boxun съобщи, че в момента Пекин провежда разследване, за да определи кой е информирал Бо Шилай за посещението на Уанг Лиджун (Wang Lijun, преди – дясна ръка на Бо, ръководител на полицията на Чонгчинг и заместник-кмет) в американското консулство в Ченгду.

Уанг е вярвал, че Бо има намерение да го убие, и е избягал в американското консулство. Той е напуснал консулството под закрилата на служители от Пекин. В момента е разследван от Централната комисия за дисциплинарна инспекция и на база на осъждащите му коментари за Бо, напускайки американското консулство, се смята, че е готов да предостави информация за него.

Властите в Ченгду и Чонгчинг са научили новината за посещението на Уанг в консулството едва след като властите в Пекин са ги уведомили, твърди съобщение на списание New Century Weekly, цитирано от Caixin.

След като Уанг е влязъл в американското консулство, консулът е информирал Министерството на външните работи, което е докладвало на топ лидерите в централното правителство и на високопоставени служители на Политико-законодателния комитет, информира Boxun.

Предполага се, че информаторът може да е секретар, работещ за Министерство на външните работи или за Политико-законодателния комитет, или за деветте членове на Постоянния комитет.

След инцидента в Чонгчинг името на Джоу Йонгканг често се появява в медиите. Преди Джоу публично е подкрепял кампаниите „пеене на червени песни и удар по черното“ на Бо – Бо инициира пеене на песни от ерата на Мао за популяризиране на комунизма („пеене на червени песни“) и започва така наречената антимафиотска кампания („удар по черното“).
На 9 февруари Chongqing Daily цитира Джоу на първа страница, който защитава кампанията на Бо „удар по черното“. AFP цитира източник, според когото Джоу Йонгканг одобрява освобождаването на Уанг Лиджун като ръководител на полицията на Чонгчинг.

Бо Шилай обърна гръб на близкия си съюзник Уанг Лиджун. Изглежда Джянг Земин и неговия близък съюзник Джоу Йонгканг сега също са се обърнали срещу Бо.

„Сега Бо се е превърнал в голям политически пай, от който много хора искат да вземат парче за себе си“, коментира вътрешен човек от Централната комисия за дисциплинарна инспекция за Mingjing.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!