Следвайте "Буднаера" в Телеграм

John An & Gisela Sommer, Epoch Times

Екстрадираният Лай Чонгшинг съден в навечерието на посещението на Ши в САЩ

Лай Чонгшинг (Lai Chongxing), китаец, който живее в Канада над десетилетие и е бил екстрадиран в Китай миналата година, е съден от Народната прокуратура на град Шямен (Xiamen), провинция Фуджян (Fujian), във връзка със случая за контрабанда и подкуп на Yuanhoa Group. Съдебното изслушване е започнало на 13 февруари, в навечерието на визитата на китайския зам.-председател Ши Джинпинг (Xi Jinping) в САЩ, съобщи китайското BBC.

Говори се, че случаят за контрабанда “Юанхоа” (Yuanhoa) е най-голямото икономическо престъпление, извършвано в историята на ККП. Твърди се, че в качеството си на председател на Yuanhoa group Лай е бил замесен в присвояване и контрабанда в размер на 80 млрд. юана (12.7 млрд. щ.д.) и укриване на данъци за 30 млрд. юана (4.8 млрд. щ.д.). Случаят е смятан за изключително чувствителен поради предполагаемото участие на китайски правителствени чиновници.

През 2000 г. 53-годишният Лай Чонгшинг избягва в Канада заедно със семейството си и търси убежище, което довежда до 12 години дипломатически и съдебни преговори между Китай и Канада.

Връзката с Ши Джинпинг


Някои анализатори коментираха съвпадането на съдебното производство срещу Лай с посещението на Ши в САЩ.

Струва си да се отбележи, че докато Yuanhoa group все още са оперирали нормално, Ши Джинпинг е служил като зам.-секретар на провинциалния комитет на Фуджян и секретар на общинския комитет на Фуджоу. Джя Чинглин (Jia Qinglin), настоящ член на постоянния комитет на Политбюро, по онова време е бил секретар на провинциалния комитет на Фуджян. Хъ Гуочянг (He Guoqiang), друг член на постоянния комитет на Политбюро, е бил управител на провинция Фуджян за периода 1996-1999 г.

Според чуждестранния политически коментатор Уен Джао (Wen Zhao) продължаването на съдебното производство означава, че случаят официално напредва и всички задкулисни сделки са разкрити. Резултатът от производството ще бъде осъждане, а не смъртна присъда, тъй като китайският режим трябва да съблюдава споразумението с канадското правителство, отбеляза Уен.

Анализатори посочиха, че в този изключително чувствителен момент от посещението на Ши в САЩ процесът за случая Yuanhua е бил плануван по същото време - ясен показател за цялостните разногласия в комунистическата партия и нейните търкания.

Ши – човекът, предопределен да бъде китайският лидер по-късно тази година, има множество връзки със Запада. Неговата сестра живее в Канада, а единствената му дъщеря учи в Харвард.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!