Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ariel Tian, Epoch Times

Подкупване с подаръци: Индустрия за милиарди долари в Китай

Да предвижиш някой въпрос напред в Китай често зависи от връзките и раздаването на „подаръци“ – за ускоряване на бизнеса или за записване на детето ви в детска градина. Стойността на тези подаръци, които всъщност са подкупи или начин за пране на пари, е 122 млрд. щ. д. за 2011 г., според China Economic Weekly.

Изтънчеността на даването на подаръци, ритуалите, свързани с това и голямото количество стоки, които се разменят, са формирали скрита икономика. Луксозните стоки са главният елемент на икономиката на раздаване на подаръци.

Антиките и картините са номер едно по стойност като подаръци, използвани за подкупването на китайските чиновници през последните години. Недвижимото имущество се нарежда второ, а малките луксозни предмети са трети, според съобщение на United Daily News, цитиращо чиновник от Общинската комисия на Пекин за инспекция на дисциплината.

Според People’s Daily - водещ пропаганден вестник на Китайската комунистическа партия (ККП), Китай вероятно ще надмине Япония като световен лидер при покупките на луксозни стоки през 2012 г.

People’s Daily пише още, че около 40 хил. членове и кадри на комунистическата партия са раздали подаръци и сертификати за подарък на стойност 386 млн. юана (приблизително 61 млн. щ. д.) през 2011 г.

Според скорошно съобщение на McKinsey & Co Китай се очаква да стане най-големият пазар на луксозни стоки в света до 2015 г., което би се равнявало на повече от 20% от световните продажби.

Отваряне на врати


China Economic Weekly твърди, че Ланг Хуадонг (Lang Huadong) – колекционер от град Линан (Linan), провинция Джеджянг (Zhejiang), посещава търгове в Пекин почти всеки месец. Той купува не само за себе си, но и за подкупи, като прави проучване за получателя на подкупа предварително.

Публикацията казва още, че пазарът на цигари и алкохол в континентален Китай се е променил от такъв за масовия потребител в пазар за подаръци от висок клас. Хората, които купуват продукти като Маотай – китайски алкохол от висок клас, са богатите, които искат да отворят повече врати в стремежа си към власт.

Според Джанг преди 5 години декоративният текстил и домакинските електроуреди са били широко разпространени подаръци покрай процъфтяващия пазар за недвижимо имущество,. В последните години техника като видеокамери, фотоапарати, електронни книги и таблети са станали най-подаряваните предмети. Например 60% от електронните книги Hanwang са купувани за подаръци.

Висококласното облекло, луксозните часовници и колите са също избирани за подаръци от супер-богатите.

Разбира се методите за подкупи се различават. Ланг Йонг (Lang Yong) - известен търговец, сподели пред China Economic Weekly, че когато хората искат картини или калиграфия чрез него, много от тях искат да се добави името на някого върху заглавието. От една страна това намаля вината на купувача за подкупа; от друга – получателят няма избор и трябва да приеме подаръка, тъй като името му вече е върху творбата. Има и предплатени карти за подаръци, така че получателят сам да избере какво иска, каза Ланг.

Някои компании купуват стотици или хиляди предплатени карти за подаръци. Една компания за предплатени карти например има 5800 корпоративни клиенти и е издала 900 хил. предплатени карти. Над 4000 магазина участват в програмата и над 1.15 млн. души имат такива карти.

Подкупите, незаконното присвояване и шуробаджанащината са широко разпространени в китайската бюрокрация. Според държавна медия повече от 140 хил. китайски чиновници са наказани само за 2010 г. за дисциплинарни нарушения с повече от 5000 на и над окръжно ниво, според репортаж от февруари на телевизия New Tang Dynasty.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!