Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Американски съдия разтревожен от намесата на китайския режим в САЩ

Бивш политик и съдия от Сан Франциско писа до Държавния департамент в израз на загрижеността си относно китайското влияние в САЩ.

Куентин Луис Коп - пенсиониран съдия от Върховния съд, бивш сенатор на щата Калифорния и инспектор за Сан Франциско, наскоро изпрати писмо в отговор на опитите на китайския главен консул в Сан Франциско - Гао Джаншенг (Gao Zhansheng), да блокира подкрепата към компания за сценични изкуства на турне в САЩ.
Гао Джаншенг бе писал до член на Градския съвет в Сиатъл през януари с молба той да не посещава представлението на Shen Yun Performing Arts в този град.

„Удивява ме, като американски гражданин, че представител на чуждо правителство от китайското консулство в Сан Франциско може да се опитва да сплашва и да пречи на подкрепата на културна институция в нашата страна, и на театрална продукция със значителни достойнства“, пише Коп в писмото си.

Shen Yun е най-реномираната световна компания за китайски класически танци. Представленията й включват исторически сцени и групови изпълнения. Сред тях са и художествени пресъздавания на продължаващото преследване над китайската духовна дисциплина Фалун Гонг от китайския комунистически режим. На местно ниво спектакълът често е организиран от Фалун Дафа асоциациите в различни градове.
„Спектакълът казва истината относно случващото се в Китай – че човек не може да следва собствения си духовен път – коментира Джипинг Колоуч (Zhiping Kolouch), председател на сиатълската Фалун Дафа асоциация, в предишно интервю за Epoch Times. – Точно в този момент в Китай има милиони хора, които са застрашени да загубят всичко поради убежденията си.“

Чиновниците на Китайската комунистическа партия (ККП) в чужбина имат дълга история на опити за проваляне на представленията на Shen Yun и на опити за убеждаване на политици да не гледат спектакъла. В началото на 2011 г. д-р Кати Кейси от градския съвет на Оукланд, Нова Зеландия, бе „възмутена“ от подобно писмо от тамошната китайска дипломатическа мисия.

„Наистина ме тревожи, че от консулството смятат, че могат да повлияят на избрани представители в чужда държава, където са наши гости“, заяви тя.
Писмото на китайския главен консул засяга понятията за „дружба“ и „двустранно сътрудничество“ между Сиатъл и побратимения с него китайски град Чонгчинг (Chongqing). Тези приятелски взаимоотношения може да бъдат застрашени, ако този член на градския съвет гледа представлението на Shen Yun, пише Гао в него.

Коп е приложил писмото на Гао към кореспонденцията си до Хилари Клинтън. Той е помолил да бъде уведомен дали от Държавния департамент имат информация за подобна дейност на служители на китайското консулство в САЩ.

„Пиша също така с препоръка за предприемане на действия за предотвратяване на евентуалните по-нататъшни опити за тормоз на тази група, като се уведоми външния министър на Китайската народна република, че това няма да се толерира и не е приемливо поведение в САЩ“, пише Коп.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!