Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jane Lin & Quincy Yu, Epoch Times

Китайските микроблогъри недоволстват от ултиматума за регистриране с истински имена

Китайският режим е решен да „ореже“ китайските микроблогове с ултиматума за регистриране с истинските имена и ускорен контрол над подобните на Twitter услуги, като Weibo.

С основните промени тази година, Пекин се опитва да се справи с пропуски във войната за „стабилност“ на режима срещу китайския народ. Микроблоговете, които насърчават свободата на словото, се явяват един от тези пропуски.

Властите в Пекин казаха миналата седмица, че на потребителите на микроблогове, които не се регистрират с истинските си имена до 16 март, ще бъде забранено да публикуват в тези сайтове. Акаунтите в Weibo, хоствани от четирите основни интернет компании Sina, Sohu, NetEase и Tencent, ще бъдат обект на нови правила.

Ще бъдат основани и организации на комунистическата партия за основните доставчици на микроблогове, които да ги надзирават и контролират. Но някои анализатори предвиждат, че комунистическите власти няма да могат да постигнат целите си за сигурността.

Силата на Weibo


Микроблоговете са дали на китайския народ възможност за бърза обмяна на информация и идеи в среда, в която новините са формирани и цензурирани от режима. Китайският режим започна да се страхува силно от силата на Weibo от началото на движението за свобода Арабска пролет, където микроблоговете изиграха решаваща роля.

„Причината микроблоговете да са заплаха за китайския режим е, че този вид социална медия разрушава модела, в който китайската комунистическа партия (ККП) контролира обществото чрез стегнатите си организации“, каза за Epoch Times Уен Джао (Wen Zhao) - политически коментатор.

Уен каза, че микроблоговете са ефективни, защото са напреднала технология, а използването на старите начини за затягане на партийната организация от страна на ККП ще има много ограничен ефект.

Според Уен, хората от отдела за пропаганда на ККП са изключително изплашени. Ако изгубят контрол по време на политическата реформа, най-вероятно ще бъдат отстранени. Много от тези хора са отговорни за потискането и преследването и носят голям товар, обясни той.

Ху Джун (Hu Jun) - директор на Human Rights Campaign в Китай, отбеляза пред Ню Танг Дайнъсти Ти Ви, че регистрацията с истинските имена ще има много малък ефект по отношение на социалната стабилност, защото системата на ККП се намира вече в задънена улица.

„С бързото развитие на интернет все повече хора имат смелостта да говорят. В миналото бе рядкост да се видят хора, които да протестират по улиците. Сега всеки ден можем да ги видим да протестират за правата си“, добави той.

Недоволни потребители


Според съобщение на тайванските Юнайтед Дейли Нюз, четирите основни интернет компании са получили известие от Централния отдел за пропаганда, че в техните компании ще бъдат разпределени партийни чиновници, които да отговарят за управлението на политиката, вземането на решения и изпълнението на заповеди, издадени от Централния отдел за пропаганда, Държавния съвет и Службата за интернет информация.

Sina вече има много недоволни потребители, откакто Пекин обяви на 16 декември 2011 г., че от новите потребители ще се изисква да използват истинските си имена за регистрация в Weibo. Много потребители на Sina се оплакват за акаунтите си или за ограничаването или спирането на интернет услуги, откакто Sina прилага тази политика.

Нетизен от провинция Джеджянг (Zhejiang) каза за радио Sound of Hope, че той и негов приятел няколко пъти са се регистрирали в микроблогове, но акаунтите им били закривани.

„Акаунтите бяха закрити изключително бързо, в рамките на два-три часа“, сподели той. „Това се е случило и на други хора, въпреки, че публикуваното съдържание не е било особено ‘чувствително’.  Бяха само лични неща, но въпреки това бяха премахнати.“

Много известни микроблогъри напуснаха Sina Weibo заради цензурата. Измежду тях са Джанг Минг (Zhang Ming) - професор във Факултета по международни изследвания на Университета Renmin, Ю Джянронг (Yu Jianrong) - професор в Китайската академия по социални науки, и Хъ Уейфанг (He Weifang) - професор по право в Пекинския университет.

След като 16 март бе обявен за краен срок, много китайски нетизени коментираха, че са притеснени, че тяхното право на неприкосновеност и свобода на словото ще бъдат ограничени още повече. Някои отбелязаха също, че ще престанат да използват Weibo.

Миналата година управляваната от комунистическия режим Xinhua съобщи, че в един от месеците на 2011 г. Sina Weibo е имала 20 млн. нови регистрации. Въпреки това новите регистрации са спаднали до около 3 млн., откакто Sina приложи политиката за регистриране с истински имена от 1 януари.

Нарушения, свързани с личните данни


Южна Корея, първата страна, която приложи този вид регистриране в интернет с истински имена, наскоро обяви плановете си да го премахне.

Професор Ю Джишу от Университета в Сеул публикува доклад през април 2010 г., според който броят на потребителите и постингите е намалял с две-трети, откакто е била внедрена четиригодишната политика.

През януари 2010 г. няколко неправителствени организации и групи за човешки права в Южна Корея изразиха загриженост, че регистрирането с истински имена нарушава свободата на изразяване и правата за неприкосновеност на потребителите.

Основни южнокорейски сайтове станаха обекти на хакерски атаки, откакто системата бе приложена. Миналият юли хакери откраднаха 35 млн. идентификационни номера на потребители на интернет. В края на ноември компания за игри в Южна Корея бе подложена на хакерска атака и информация за 13.2 млн. потребители изтече. Южнокорейските власти оттогава решиха да изоставят регистрирането с истински имена.

Саутърн Метрополис Уийкли - либерално списание в Гуангджоу (Guangzhou), съобщи на 9 януари, че Южна Корея е предоставила силен пример за други страни, които обмислят внедряването на подобна система.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!