Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Tang Ming, Epoch Times

Още едно китайско село гони местни чиновници

Жителите на село Панхе проведоха мащабен протест. В момента управляват селото сами, след като прогониха местните власти.
Жителите на село Панхе проведоха мащабен протест. В момента управляват селото сами, след като прогониха местните власти. (Weibo.com)

Хиляди жители на две села от крайбрежието на югоизточен Китай протестираха срещу местните високопоставени чиновници заради задкулисната продажба на комунална земя на строителни предприемачи. След насилствените протести партийните чиновници са избягали и в момента селото се намира в ръцете на масите.

Това не е Укан (Wukan), а селата Източно и Западно Панхе (Panhe), област Кангнан (Cangnan), провинция Джеджянг (Zhejiang). Г-н Чен от Панхе разказа в телефонно интервю пред Epoch Times​ ​, че селяните са провеждали мащабни протести в защита на правата си от октомври миналата година. Според него това е довело до бягството на селищната управа, като в момента около 5000 жители пазят реда сами. Чен коментира, че те имат чувство за единство и независимост. Не е ясно на коя дата са напуснали местните власти.

Лу Йечин (Lu Yeqin) - друг местен жител, заяви пред телевизия New Tang Dynasty, че кадрите в селото са продали земята, без да дадат никакви пари на селяните, които са собственици на част от нея, и че жителите на селото не могат да приемат случващото се.

Г-н Лу - също местен жител, коментира пред Epoch Times, че строителният предприемач е заринал намиращите се върху земите рибарници с цел изграждането на нови фабрики. Жителите осъзнали, че земята им е била продадена тайно от партийните служители през 2006 г., едва след като строителството започнало.

Протестът през октомври е избухнал, когато местните започнали да събарят стените, ограждащи строителния обект, като са повредили част от строителното оборудване. Многобройна полиция е пристигнала намясто, за да потисне тълпата, ранявайки много хора. По думите на г-н Лу брат му е бил арестуван в същия този ден заедно с около десетина други жители, шестима от които не са били освободени.

Г-н Чен разказа пред Epoch Times, че жителите били вдъхновени от победите, нанесени от сънародниците им от Укан. Те решили да проведат демонстрации, като съберат населението на Източно и Западно Панхе, както и на село Пинан (Pinan). Кметството, пред което е проведено протестното шествие, сега е празна сграда.

"Победата на жителите на Укан дава пример на безимотните селяни. Жителите на село Панхе искат да се отърват от контрола на местната власт. Ние излизаме на улицате и скандираме, надявайки се да събудим вниманието на висшите нива на управлението. Ако управниците не освободят селяните и ако не разрешат проблемите със земите, жителите ще проведат дори още по-мащабни протести", заяви г-н Чен.

По време на телефонния разговор с него сутринта на 5 февруари можеха да бъдат чути звуците на гонговете на заден план. По думите му протестиращите не са били тормозени от полицията, тъй като шествието им не се е отправило към Бакао (Bacao) - град, намиращ се на няколко километра от Панхе. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!