Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво означава растящата урбанизация на Китай

Градското население на Китай е преминало границата от 50%, според Бюрото за статистика на Китай. За пръв път в историята на Китай градското население надвишава броя на хората, живеещи в провинцията. И докато режимът хвали урбанизацията като двигател на бъдещото икономическо развитие на Китай, анализатори виждат проблеми в тази статистика...


"Урбанизация над 50% означава, че хилядолетната история на Китай като селскостопанско общество е на път да започне нова ера", писа на 17 януари China News Network в своя статия, цитирайки доклад на Ли Пейлин (Li Peilin), директор на Института по социология към Китайската академия за социални науки.

Ли посочва също така, че след индустриализацията, урбанизацията ще се превърне в двигател на бъдещото развитие на континентален Китай.

Статистическа манипулация


Урбанизацията в континентален Китай не е естествен, а принудителен процес на растеж, като някои от статистическите данни са манипулирани и дават изкривена представа за новите обитатели на града и техните бъдещи перспективи, твърдят анализатори.

Ченг Шяононг (Cheng Xiaonong), изследовател по китайски въпроси в Принстънския университет, поставя под въпрос валидността на официалната статистика. Той казва, че така наречената урбанизация е просто статистически трик, в който много селища са повишени в градове, а села - в квартали, и по този начин превръщайки селски райони в градски зони.

"Гледайки картата на Китай много селища  са преименувани в градове. След смяна на името много от селското население внезапно се превърна в градско население", каза Ченг за Гласът на Америка (VOA) в репортаж от 17 януари.

Работници мигранти


Според репортаж на Tianjin.net от 18 януари експерти от континентален Китай казват, че по-точно би било да се изчисли градското население на Китай като се броят само регистрираните в градовете домакинства, а не общото население на града.

Огромният брой работници мигранти, които са в града не се ползват от предимствата му и не може да се смятат за част от населението на града, се казва в репортажа. Ето защо, когато градското население се казва, че е достигнало 47%, някои учени смятат, че истинското количество би трябвало да е 40%, като останалата част е изкуствено завишена.


Изгонване на фермерите от земите им


В репортаж от 23 ноември 2011 на Бейджинг Таймс - един от най-прямите вестници в страната - е цитиран Ган Зангчун (Gan Zangchun), заместник-инспектор в Националното бюро по земите на Китай, който казва, че завземането на земята от правителството е създало "фалшива урбанизация".

Ченг Шяононг от Принстънския университет също говори по този въпрос в интервюто си за Гласът на Америка. Той казва, че на много места в Китай фермерите са принудени да живеят в градовете. Позовавайки се на Чонгчинг (Chongqing) като типичен пример, Ченг казва: "[Партийният ръководител] Бо Шилай (Bo Xilai) насърчава политиката на преместване на фермери в градовете, като изгражда апартаменти и премества в тях земеделските стопани, считайки това за урбанизация".

Според Ченг урбанизация не означава изчисляване на статистически данни, а възможността земеделските производители да отидат в града и да получават същите неща, които получават и жителите на града. "Ако фермерите не могат да получат същите привилегии като гражданите, тогава 160-те милиона работници мигранти в Китай никога няма да станат [действителни] градски жители", казва Ченг.

Ченг добавя, че урбанизацията е придружена от икономически растеж. В други страни урбанизацията става естествено, но в континентален Китай тя е в резултат на насилственото изгонване на фермерите от земите им. "Ако дърпате едно растение, за да расте по-бързо и издърпате корените му от земята, може ли то да продължава да расте?", пита Ченг.

Професор Патрик Чованек от Факултета по икономика и мениджмънт в Университета на Цингхуа (Tsinghua University) също предупреди по този въпрос. "Политиците на континентален Китай са използвали урбанизацията като извинение, за да издигнат много сгради, но не мислят как да превърнат всичко това в икономическо предимство за устойчиво развитие", каза той пред Гласът на Америка на 17 януари.

В САЩ градското население надминава селското през 1920 година. Известният онлайн коментатор Ю Фенгхуи (Yu Fenghui) заяви на блог на Sina: "Китай е на нивото на САЩ от 1920 г. Това не е нещо, което заслужава много вълнение."

Ю продължава като казва, че растежът на градското население на Китай ще доведе до недостиг на ресурси, свързани със заетостта, образованието, пенсионирането и жилищата. Ниският прираст на доходите, липсата на социални помощи и инфлацията ще добавят още трудности.

В най-големите градове на Китай много впечатляващи, многоетажни жилищни сгради са почти празни. Жилищата в Пекин и Шанхай са на цена 20 пъти средния годишен доход на жител на града, а в Китай 85% от градските жители, които се нуждаят от нов дом не могат да си го позволят, посочва репортаж на Epoch Times от 29 декември.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!