Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Амнести Интернешънъл: Арестуван практикуващ Фалун Гонг на прага на смъртта

Семейството на затворен в мразовитата северна част на Китай последовател на Фалун Гонг (преследвана от китайския режим медитативна практика) се страхува, че той е близо до смъртта, след като е изтърпял изтезания и гладни стачки от началото на хвърлянето му в затвора през март 2011 г., според правозащитна група...

Амнести Интернешънъл публикува призив за спешни действия по случая на Джоу Шянгянг (Zhou Xiangyang) на 8 февруари с настояване към китайските власти спешно да го освободят за медицинско лечение.

Джоу Шянгянг, преди да бъде арестуван и изтезаван.
Джоу Шянгянг, преди да бъде арестуван и изтезаван. (minghui.org)

Джоу е в затвора Гангбей (Gangbei) в Тянджин (Tianjin), близо до Пекин, от 5 март миналата година. По-рано той прекарва други шест години в същия затвор – от май 2003 до май 2009 г., когато е освободен за медицинско лечение. След това е отново хвърлен в затвора заради това, че е говорил публично относно Фалун Гонг, според Амнести Интернешънъл.

Неотдавна членове на семейството му са били извикани от затворническите власти да го видят и при вида му са заключили, че той е близо до смъртта, съобщава Амнести Интернешънъл. Джоу е помолил за 30 щ.д., с които да си поръча дрехи – семейството му предполага, че той иска да е прилично облечен, когато почине.

„По време на посещението той казва на семейството си, че страданието в затвора е отвъд човешкото разбиране и че вече не може да понася изтезанията, – гласи изявлението на Амнести Интернешънъл. – (…) Ако затворът продължава да не освобождава Джоу Шянгянг за медицинско лечение, той е пред риск от смърт.“

Призивът за спешни действия окуражава хората по света да изпращат писма на властите с настояване за хуманно отношение към затворниците. „Въпреки че китайските власти са станали много по-резистентни на международния натиск през последните години, все още виждаме някои различия в поведението им, когато даден случай е добре известен“, посочва в телефонно интервю Корина-Барбара Франсиз, изследовател за Китай в Амнести Интернешънъл.

С освобождаването за медицинско лечение се злоупотребява от затворническите власти в Китай, които са освобождавали затворници, малтретирани по време на задържането им и на прага на смъртта. Тъй като тези хора умират извън затвора, властите се освобождават от отговорност за смъртните случаи. Информационният център на Фалун Дафа описва това като „обичайна практика“ в годишния си доклад за 2009 г. Десетки смъртни случаи при такива обстоятелства са били съобщавани ежегодно за последните няколко години.

„Изглежда съществува модел, поне в някаква степен, според който властите освобождават хора поради страха да не умрат в затвора, - коментира г-жа Франсиз. – Това, разбира се, прави още по-спешни реакцията на определени случаи и изтъкването на факта, че тези хора не са били в добро състояние в затвора.“

В момента Ли Шаншан излежава две години в трудов лагер поради практикуване на Фалун Гонг, откъдето се опитва да работи по освобождаването на своя съпруг Джоу Шянгянг
В момента Ли Шаншан излежава две години в трудов лагер поради практикуване на Фалун Гонг, откъдето се опитва да работи по освобождаването на своя съпруг Джоу Шянгянг. (minghui.org)

Новината за състоянието на Джоу Шянгянг е последната от продължилата близо десетилетие сага на преследването, насочено към него и съпругата му, Ли Шаншан (Li Shanshan). В момента Ли излежава две години „превъзпитание чрез труд“, след като агитира за освобождаването на Джоу, като моли жители на селото от родното му място да подпишат петиция за него. Петицията трогва мнозина до сълзи и 2300 души се подписват в знак на подкрепа, според сайтове на Фалун Гонг.

Китайските сили за сигурност нанасят ответен удар, като осъждат Ли на принудителен труд и арестуват петима нейни роднини, според Амнести Интернешънъл. Не е известно дали членовете на семейството на Джоу са все още задържани, или вече са освободени.

Фалун Гонг е китайска духовна дисциплина, която включва пет медитативни упражнения и философия, базирана на принципите истинност, доброта и търпение. Тя бързо става популярна след представянето й пред китайската общественост през 1992 г. и през 1999 г. последователите й наброяват над 70 млн. души. Това се разглежда като заплаха от бившия китайски комунистически партиен лидер Джянг Земин (Jiang Zemin, Дзян Дзъмин), който предприема национална политическа борба с цел „прочистването“ на нацията от всички практикуващи Фалун Гонг. До сега са потвърдени над 3500 смъртни случая вследствие на изтезания или малтретиране; действителният им брой е неизвестен.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!