Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Tang Ming, Epoch Times

Фойерверки прикриват широкомащабно принудително събаряне навръх Китайската нова година

Пазарът "Буджи" в Шенджен, провинция Гуандонг, бе унищожен от наета въоръжена тълпа от 1000 души в навечерието на Китайската нова година под звуците на фойерверки и без съдържателите на магазините да са уведомени. (514200.com)

Принудителното разрушаване на сгради в Китай достигна нов етап. Близо 1000 съдържатели на магазини загубиха бизнеса си в ранните часове на Китайската нова година.

Под прикритието на фойерверки тълпа, наета от местен строителен предприемач, подкрепян от местни чиновници, превърна цял мол в южната част на Шенджен (Shenzhen) в руини – без никакво предварително публично уведомление или предупреждение на собствениците на магазините.

Между 1:00 и 2:00 ч. през нощта на 23 януари строителната фирма „ Shenzhen Bangzhao“ изпраща близо 1000 въоръжени човека, които да извършат разрушаването на пазара „Буджи” (Buji) в Шенджен, провинция Гуандонг (Guangdong). Те запалили фойерверки – традиция за посрещането на Китайската лунна нова година – за да заглушат звука от тежкото оборудване, събарящо триетажната сграда от 10 000 кв.м., в която се помещават близо 1000 магазина.

Когато хората се събудили на следващия ден, те открили половината пазар сринат, с погребани под руините магазини за бижута, мобилни телефони, обувки и зеленчуци.

Според сведенията някои собственици на магазини, които се опитали да спрат събарянето, са били бити и с прободни рани, и много от тях са откарани в болница.

Сутринта пристигнали и голям брой полицаи. Уличната администрация на „Буджи” публикува изявление, според което полицията е арестувала шест екипа за принудително разрушаване, както и отговорното лице, и е създала специален отряд за справяне със ситуацията.

Но изявлението може да е било с цел потушаване гнева на хората и предотвратяване на евентуални протести.

Китайската нова година е най-големият празник в Китай, по време на който се събират семейства от близо и далеч, поделят трапезата си и се радват на компанията си. Вярва се, че фойерверките прогонват злите духове и приветстват една щастлива Нова година.

Г-жа Хуанг (Huang) сподели пред Epoch Times, че фойерверките обикновено започват от 23:30 ч. в навечерието на Нова година и продължават около час. Но в близост до пазара „Буджи” те продължили до 2 часа сутринта, смущавайки спокойствието в квартала. Въпреки примесените звуци от машини обаче, повечето хора наистина не заподозрели нищо подобно.

По думите на г-н Уанг (Wang), местен жител, станал свидетел на събарянето, около 1000 души дошли, докато фойерверките продължавали. Те блокирали пътя и докарали два големи крана и четири багера, за да разрушат магазините. Цялата търговска част била погребана под отломките.

Нетизен на име „zawick”разказва в китайската онлайн платформа Baidu.com как баща му изненадващо получил телефонно обаждане от свой приятел, че разрушават магазина му. Той се втурнал натам, но твърде късно. Собствениците на магазини, които се опитвали да попречат, били жестоко бити. Бащата на „zawick” се опитал да спре тълпата, която обаче се насочила към него; след нанесен му побой човекът се почувствал зле и бил откаран в болница, където го диагностицирали със сърдечно заболяване в сериозно положение.

По-късно през деня стотици собственици на магазини се отправили да заведат жалби към властите, облечени във фланелки с надпис „Защитете правата ни“. Правителствените чиновници обаче били в отпуск, като служител заявил, че не могат да разрешат проблема и че правителството вече е направило изявление по въпроса. През цялото време протестиращите били следвани и наблюдавани от многобройна полиция. На 24 януари те отново отишли да завеждат жалби, разказа г-жа Хуанг пред Epoch Times.

Сутринта на 24 януари полицията на Шенджен е задържала над 200 собственици на магазини от пазара „Буджи”, като до 18 ч. на задържаните не е била дадена никаква храна, пише нетизенът Ли Хуа (Li Hua) в блога си на сайта Weibo.

Опитите за свързване с полицейското управление на шендженския район Лонгганг (Longgang) се провалиха, тъй като никой не вдигна телефона. От администрацията на „Буджи” отказаха да отговарят на въпроси.

Пазарът „Буджи“, разположен в шендженския район Лонгганг, е построен през 1991 г. с планиран експлоатационен срок от 50 години. След 20-годишно развитие зоната се превръща от изолиран регион в основна търговска брънка. От известно време сградата е била набелязана за разрушаване като част от проект за благоустрояване на региона, но събарянето е било отложено поради диспути за компенсации между предприемача и собствениците на магазините.

По думите на г-н Уанг, който наблюдавал разрушаването, „Bangzhao“ се опитали да разрушат пазара миналия октомври. Тогава много собственици на магазини били жестоко пребити и заплашвани.

Той добави, че местната полиция не подкрепила справедливостта, а медиите не отразили истината. Според него ако местните власти не подкрепяли предприемача, никой нямало да посмее да изпрати 1000 души през нощта да извършат принудително събаряне.

Г-н Уанг коментира, че в изявлението си правителството е съобщило, че е съставило десет различни специални екипа, включително по сигурността, по безопасност на сградите, по защита на собствеността, за разследване и за контрол на движението.

„Подобен широкомащабен проект не може да се изпълни за няколко часа. Всичко това е било планирано от правителството; „Bangzhao“ просто са правели, каквото им е било казано“, посочи той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!