Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Omid Ghoreishi, Epoch Times

Китай отказва виза на репортер, придружаващ канадския премиер

Китайското посолство е отказало виза на репортера на Epoch Times Матю Литъл, който трябваше да пътува с канадския министър-председател Стивън Харпър по време на визитата му в Китай следващата седмица...

Литъл е репортер към парламентарната прес-галерия в Отава. От офиса на министър-председателя потвърдиха, че са резервирали място за Литъл и че отказът на виза за репортера от страна на китайското посолство е причината, поради която той няма да може да придружи премиера.

През последните седмици Литъл е публикувал аналитични материали, отразяващи тенденциите за размирици в Китай. Според публикациите му тези напрежения са възможност за каузата на Харпър за човешки права в Китай.

Тази вътрешна нестабилност в Китай наскоро бе отбелязана и от американския посланик в Китай Гари Лок, който заяви пред Националното публично радио (National Public Radio / NPR), че ситуацията в Китай е „много, много деликатна“.

„Налице е нарастващо напрежение сред хората поради действията на правителството, корупцията, липсата на прозрачност и ежедневните проблеми, засягащи китайците, които усещат, че тези неща са пренебрегвани“, коментира Лок.

Лок обръща специално внимание на ситуацията в южния китайски град Укан (Wukan), където местните свалиха общинското правителство и принудиха режима да разгледа оплакванията им.

През 2010 г. Литъл, според сведенията, е и причината за отменянето на пресконференция с китайския лидер Ху Джинтао по време на посещението му в Канада преди срещите на страните от Г8 и Г20. От прес-галерията отбелязват, че китайският режим е настоявал журналистът от Epoch Times да не бъде допуснат от офиса на премиера; галерията обаче отказва и в крайна сметка пресконференцията не се състои.

Бившият канадски премиер Пол Мартин повдигна въпроси пред режима по време на посещението си в Китай през 2005 г., след анулирането на визите на двама журналисти от New Tang Dynasty Television – независима телевизия, отразяваща обширно събитията в Китай.
Пред репортери Мартин определя това като „много сериозен въпрос“ и подчертава пълната вяра на Канада в свободата на пресата.

Преди време Epoch Times публикува „Девет коментара на комунистическата партия“ – серия статии, разкриващи истинските природа и история на Китайската комунистическа партия, които инициираха движение на оттегляне на китайци от партията и принадлежащите й организации.

Epoch Times многократно се е сблъсквал с усилията на китайския режим да смълчи независимия му глас.

„Репортери без граници“ (Reporters Without Borders/ RWB) изказаха загрижеността си, когато четирима неидентифицирани мъже нападнаха офис на Epoch Times в Хонконг през 2006 г. Според говорителя на офиса, Черил Нг (Cheryl Ng), нападателите са били местни гангстери, вербувани от китайския режим.

„Хонконгската полиция трябва да идентифицира организаторите на нападението и тези, които са подстрекавали към него – заявиха от RWB. – Достоверността на хонконгските власти зависи от всички медии; дори и на най-критичните спрямо Пекин трябва да се позволи да публикуват на спокойствие в Хонконг.“

От организацията изразиха и загрижеността си от подобна атака в САЩ малко преди инцидента в Хонконг, където журналист от Epoch Times бе нападнат в дома си в Атланта от азиатци.

Нюйоркската Комисия за защита на журналистите (Committee to Protect Journalists / CPJ) също изрази тревогата си от нападения и заплахи срещу етнически китайски журналисти на Epoch Times на американска почва.

Организацията документира и случаи на журналисти в Китай, хвърлени в затвора заради приноса си към Epoch Times и други новинарски организации, забранени от китайския режим.

През 2010 г. по офис на Epoch Times в Австралия бе открит огън преди форум, организиран от медията относно отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!