Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ, Epoch Times

Китай: Жителите на още едно село изгониха управляващите и създадоха свое правителство

Протест на селяните. Село Цунбукоу, провинция Хенан. Януари 2012 год.
Протест на селяните. Село Цунбукоу, провинция Хенан. Януари 2012 год. Снимка: epochtimes.com

Жителите на още едно китайско село, решиха да отнемат властта от местните чиновници и да назначат на тяхно място свои избраници. Чиновниците напуснали селото. Все още не е известно нищо за реакцията на властите от по-високите нива...


На 26 януари, жителите на малкото село Цунбукоу, област Гуши, провинция Хенан, с население около 200 души, основаха „Селски съюз за самоуправление” и чрез гласуване избраха членовете му.

На 27 януари, повече от 100 жители на селото, с плакати и транспаранти се отправили към сградата на местната администрация. По време на шествието те скандирали лозунги: „Върнете ни земята”, „Дайте ни право на избор”.

Избраният за представител на селяните и участник в правозащитната акция, Ин Сюлин, разказа пред кореспондент на Epoch Times, че по време на китайската Нова Година, всички членове на ККП управляващи селския комитет, живеели в сградата на администрацията, която отдавна била преоборудвана в луксозни апартаменти. Но когато селяните дошли до сградата, тя била празна, а вратите й заключени.

По-късно хората научили, че всички управници напуснали селото в неизвестна посока. Това позволило на селяните безпрепятствено да покрият сялата сграда с транспаранти.

Джу Синлиан, представител на селяните, съобщи, че тази принудителна стъпка била предизвикана от самите чиновници чрез тяхното бездействие и нежелание не толкова да решат, а поне да реагират по какъвто и да е начин на проблемите на хората.

По-рано, селяните не еднократно се обръщали с искане да им бъде върната отнетата земя или поне да се преразгледа сумата на компенсациите, която според тях е силно занижена. Но жалбите им по различните инстанции останали безрезултатни.

Селяните също така разказаха, че секретарят на техния партиен клон заемал дадената длъжност повече от 20 години, след което я предал на племенника си. В същото време в селото са били провеждани няколко официални избора за поста на секретар. Според селяните, изборите били абсолютно формални, а резултатите от тях нито веднъж не били съобщени от чиновниците.

За реакцията на правителството относно действията на селяните все още не е известно нищо.

В края на миналата година, жителите на китайското село Укан, провинция Гуандонг, взели властта в свои ръце и оказали мощна съпротива на полицейските отряди. В края на крайщата властите обещали да изпълнят исканията им. Това прекратило протестите, но проявеният дух на жителите от село Укан в Китай се превърна в символ на борбата срещу корумпираните чиновници.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!