Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Cheryl Chen

Китайският посланик в Обединеното кралство: Китай не е комунистическа страна

Скрийншот показва Джеръми Паксман от предаването на BBC "Newsnight", който пита китайския посланик в Обединеното кралство Лиу Шяоминг дали е комунист. Очевидно, той не е.
Скрийншот показва Джеръми Паксман от предаването на BBC "Newsnight", който пита китайския посланик в Обединеното кралство Лиу Шяоминг дали е комунист. Очевидно, той не е. (Courtesy of BBC)
Скрийншот показва Джеръми Паксман от предаването на BBC "Newsnight", който пита китайския посланик в Обединеното кралство Лиу Шяоминг дали е комунист. Очевидно, той не е. (Courtesy of BBC)

Човек би очаквал, че ако пратеник на китайската комунистическа партия (ККП) в чужбина бъде попитан дали е комунист, отговорът би бил прост и ясен: Разбира се, че съм.

Лиу Шяоминг (Liu Xiaoming), посланикът на ККП в Обединеното кралство, наскоро направи нещата по-сложни. Когато бе попитан: „Вие комунист ли сте?“ от Джеръми Паксман (Jeremy Paxman) от BBC, Лиу се поколеба.

„О, не, ние в Китай мислим, че управляващата партия е комунистическата“, каза той в предаването “Newsnight” на BBC миналата седмица. „В момента членовете на партията са 70 млн. души. Но не трябва да забравяте, че Китай е страна с 1.3 млрд. население. Затова не мисля, че може да наричате Китай… комунистическа страна.“

Грешката обаче ловко бе изчистена при официалния препис. „Ами, в Китай…“, гласи преписа на уебсайта на китайското посолство в Обединеното кралство. Неудобното „О, не“ е изчезнало.

70-те млн. партийни членове на Лиу също услужливо са поправени на 80 млн.

Лиу продължи: „Китай е социалистическа страна. Ние казваме, че Китай е социалистическа страна с китайски характеристики.“ Той заекна няколко пъти на последната дума.

Необичайното твърдение, направено от високопоставен дипломат – че той не е комунист и че Китай не е комунистическа страна – предизвика дебати и дискусии онлайн.

Изказването на Лиу бе осмяно от китайските нетизени. Един блогър пише: „Защо посланик Лиу не си призна, че е комунист? Срамуваше ли се да признае?“

Някои видяха в коментарите следи от развиващата се PR стратегия на партията: омаловажаване на тези елементи от идеологията й, които не са по вкуса на Запада, наблягайки на прилики. „Лиу е опортюнистичен и егоистичен, когато взаимодейства с демократичните страни и Запада – заяви писателят дисидент Джу Шиншин (Zhu Xinxin) от провинция Хъбей пред базираната в Ню Йорк телевизия New Tang Dynasty (NTD). – Той се опита да прикрие идеологичните различия и антагонизма на ККП.“

Други приеха думите на Лиу като знак, че партийните апаратчици са загубили вяра в ККП.

„Идеологията на повечето китайци вероятно вече не приветства комунизма. Сега те вярват само във властта и богатството. … Ето защо той даде ново обяснение“, коментира пекинският учен Чен Йонгмяо (Chen Yongmiao) за NTD.

ККП е станала привилегирована класа, която притежава властта и богатствата в Китай, посочва дисидентът Джу. Да станеш партиен член е просто бърз начин за достъп до това богатство и власт в съвременното китайско общество, отбеляза той.

Прогнозата на Джу е мрачна: Китай не е комунистическа страна, нито социалистическа, а страна на примитивен непотистки капитализъм по отношение на икономиката и тоталитарна диктатура – в политически план.

Според Чен Йонгмяо хората от горните слоеве на обществото и тези от партийната система, като посланик Лиу, в действителност не разбират как се чувстват хората от „дъното“.

„Тъй като в ядрото на системата те няма да разберат какво е да живееш под тоталитарно управление. Ако попитате някого от долните слоеве на обществото, той със сигурност ще каже, че Китай е комунистическа страна – поясни той. – Защото гонението и икономическата експлоатация от страна на комунистическата партия върху тях наистина съществуват.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!