Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gao Zitan, Epoch Times

Китайските държавни предприятия търпят големи загуби от проектите си в чужбина

В последните години китайските държавни предприятия правят нашествия за разширяване в чужбина, но много малко е известно за тяхната финансова възвръщаемост. Наскорошни доклади сочат, че повечето от тях търпят големи загуби, като неправилното управление и корупцията са в началото на списъка с причини.

Три големи китайски петролни компании – Китайската национална петролна корпорация (CNPC), класирана 6-та сред 500-те компании във Fortune Global 500 за 2011 г.; Китайската нефтохимическа корпорация, известна като Sinopec Group и класирана на 5-то място в Fortune Global 500 за 2011 г.; и Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC) – са монополи в индустрията и са изключително печеливши предприятия в Китай. Финансовите отчети  за третото тримесечие на CNPC и Sinopec показват, че средните им дневни доходи са около 95 млн. щ.д.

Въпреки това повечето техни проекти в чужбина са на загуба.

Според служител на средно ниво от Комисията за надзор и администрация на активите към Държавния съвет (SASAC) проектите на корпорациите за проучване за петрол и природен газ в чужбина показват големи загуби, пише в статия на China Times от края на миналата година.

„Наистина е трудно за дъщерните дружества в чужбина да се представят добре и да показват добри резултати; повечето от техните проекти в чужбина са на загуба“, твърди друг служител, който работи в отдел на една от трите държавни петролни компании в чужбина.

Хонконгският икономист Лари Ланг (Larry Lang) също коментира темата по време на речта си при затворени врати в Шенянг (Shenyang), където предсказа неизбежния колапс на китайската икономика. Ланг отбеляза, че CNPC е направила успешна оферта за 2 щ.д. за барел при проект за петролно сондиране в Ирак. Но заплатите, оборудването и другите разходи са направили себестойността на един барел 4 – 5 щ.д., което означава, че при всеки продаден барел CNPC отчита загуба от поне 2 щ.д.

Според статистически данни от китайската Асоциация на петролната и химическата индустрия трите големи петролни компании са се занимавали с 144 проекта в чужбина до края на 2010 г. с инвестиции, възлизащи общо на близо 70 млрд. щ.д.

В доклад на Китайския университет за нефт от 2010 г. се твърди, че повече от две-трети от проектите в чужбина на трите петролни компании показват финансови загуби заради „различната система на управление и международната инвеститорска среда“.


Загуби в цялата индустрия

Според събрана от Epoch Times информация много държавни предприятия са отчели финансови загуби в проектите си в чужбина през последните години.

Доклад на китайското Министерство на търговията за 2007 г. гласи, че 65% от инвестициите в чужбина са довели до загуба на пари.

През 2008 г. CITIC инвестира в проект за желязна руда  в Австралия. Резултатът е финансова загуба в размер на около 2 млрд. щ.д.

През 2009 г. в проект в Мека, Саудитска Арабия, Китайската корпорация за железопътно строителство (CRCC) губи приблизително 600 млн. щ.д.

В статия на China Times се посочва, че по време на финансовата криза от 2008 г. 68 държавни предприятия са съобщили за общо 11.4 млрд. щ.д. загуби.


Подкупи и разточително харчене


Статия на Guangdong News от края на 2010 г. съобщава, че незаконното присвояване, рисковите инвестиции и „разточителното и безотговорно харчене от страна на персонала на компаниите в чужбина“ са причината за някои загуби.

„Някои служители избягаха с големи количества пари, докато работеха в чужбина, а някои просто внесоха публични средства в частни сметки. Неодобрени високорискови спекулативни инвестиции доведоха до големи загуби. Лошото делегиране и неподходящите назначения на екипи в чужбина се отразиха в липсващи средства“, се посочва в статията.

Служителят от Комисията за надзор и администрация на активите към Държавния съвет коментира пред China Times, че след няколкогодишно разследване имат едва бегла представа за държавните предприятия в чужбина. Тези предприятия остават основните виновници за загубата на държавни активи.

Китайският икономист Ляо Ченг (Liao Cheng) заяви за Epoch Times, че така наречените клонове на много държавни предприятия са станали канали за високопоставените чиновници да „наливат“ пари в личните си банкови сметки в чужбина. Още повече, че тези чиновници печелят големи комисионни за инвестиции в чужбина.

Икономистът Чи Янчен (Qi Yanchen) обясни пред New Epoch Weekly, че някои държавни предприятия умишлено „губят“ пари в инвестициите си, за да могат длъжностните лица да търсят печалба за себе си.

Освен това, надзорът и мониторингът на инвестициите в чужбина са изключително трудни. „Няма нито един одитен доклад за инвестициите в чужбина от Държавната одитна администрация“, посочи Чи.

Миналия юни Комисията за надзор и администрация на активите към Държавния съвет обяви два набора от мерки за надзор: „Временни мерки за надзор и администриране на централните държавни активи в чужбина на централните държавни предприятия“ и „Временни мерки за администриране на правата на собственост в чужбина на държавните предприятия“.

Това е първият опит за контролиране на вратичката за изтичане на 4 трилиона юана (634 млрд. щ.д.) инвестиции в чужбина.

„Мерките“ не определят никакво наказание за отговорните за загубите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!