Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корейският произход на човечеството и други тоталитарни митове

Севернокорейската династия Ким е известна с почти комичната степен, до която тоталитаризмът е изкривил официалния изказ и публичните изявления. Група китайски студенти от учебна обменна програма, изучавали корейски език в Корея преди пет години, коментираха това в наскорошни интервюта за китайските медии.

Една от тях е Бай Шяои (Bai Xiaoyi), възпитаничка на катедра „Корейски език“ на Пекинския университет. Тя си припомня студентския си живот в Северна Корея пред изданието Chutian Metropolis Daily.

Бай разказва как съквартирантката й, корейката Джи Шуежинг (Ji Xuejing), една сутрин й споделила за свой „благословен сън“ – че „великият вожд“ генерал Ким й бил дал в съня насоки и двете щели да преодолеят трудностите в проучването си.

Бай била доста сепната от ентусиазма на колежката си. Бащата на Джи бил учен, а самата Джи участвала в проучване от областта на ядрената физика. Няколко месеца след този случай, през октомври 2006 г. Северна Корея провежда първия си ядрен тест.

Много китайски студенти в Корея разговаряли с корейските си съквартиранти единствено за езикови проблеми, но Джао Сонг (Zhao Song, псевдоним) често опитвал да засегне и други теми, като възгледите им за външния свят. Корейските му колеги обаче усърдно избягвали подобни дискусии.

Джао описва начина, по който го правят, като „забавен“. „Често казваха, че искат да проведат телефонен разговор отвън, но не се връщаха“, припомня си той.

В спомените на китайските студенти севернокорейските им съквартиранти са горди, уверени и учтиви. По думите на Джао колегите му често с гордост изтъквали, че дължат щастливия живот на корейския народ това на великия вожд генерал Ким.

Севернокорейските студенти често вярвали, че лидерът им е създал всяко едно щастие в Северна Корея. А когато нещо не се връзвало в тази картина – като недостигът на провизии, например – те заявявали на китайските си колеги, че това е поради „вредата от американския империализъм“.

Бай си припомня, че според учебниците им по история „човечеството е произлязло на Корейския полуостров“. Урокът за „Рождението на Великия вожд“ споменава свръхестествено явление преди раждането на Ким Ир Сен.

По време на следването на Джао в Северна Корея китайски студент от университета „Ким Хьонг Джик“ (Kim Hyong Jik) фотографира парцалива старица на пазара. Той е незабавно отведен от охраната и фотоапаратът му е конфискуван. Студентът е освободен едва след намесата на китайското посолство.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир умира два месеца след завръщането на китайската група студенти в Пекин.

След смъртта му Корейската централна новинарска агенция (KCNA) съобщи на 16 януари, че „мечка и двете й мечета, които би трябвало да спят зимен сън, се разхождаха в гората. Те плачеха скръбно на пътя, по който Ким Чер Ир често се разхождаше.“

„Птичка е премръзнала до смърт в клоните близо до мястото, където Ким Чер Ир се е снимал заедно с водачите, докато е бил на инспекция в района“, продължава репортажът на KCNA.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!