Следвайте "Буднаера" в Телеграм

David Kilgour

Ангажираността на Пекин с универсалните ценности (част 3)

Част 2

Канадците Дейвид Килгор (отдясно) и Дейвид Матас (Epoch Times)
Канадците Дейвид Килгор (отдясно) и Дейвид Матас Epoch Times

Път напред

Универсалните ценности трябва да бъдат отстоявани винаги в отношенията с Пекин. Сун Липинг (Sun Liping), професор по социология в Пекинския университет „Цингхуа“, отбелязва, че има 180 хил. „масови инциденти“ в Китай през 2010 г., от стачки до бунтове и демонстрации - два пъти повече от тези през 2006 г. Режимът продължава да разчита на репресии и жестокост, за да поддържа управлението си.

Канада би могла да се опита да повтори в Китай важната роля, която имаше при установяването на демокрация в Южна Африка в края на 80-те г. Има уроци в Китай от ненасилствена гражданска съпротива, която се е проявявала при много нации. Всяка е различна от гледна точка на бойкоти, масови протести, стачки и гражданско неподчинение. Като цяло авторитарните управляващи са сваляни, както изчезват и тези, които ги подкрепят.

Когато премиерът Харпър посети Китай следващия месец, той трябва да изясни, че ние стоим зад потиснатите хора на Китай и търсим мирен преход към върховенство на закона и демократично управление.

В Канада няма да се допускат нечестни търговски практики, използвани от Китай, включително кражба на интелектуална собственост и продължаващия отказ да се спазват ангажиментите, поети пред Световната търговска организация през 2001 г.

Канадските инвеститори в Китай трябва да бъдат защитени много по-добре, отколкото са сега.

Канада ще продава продукти от петролните пясъци на Алберта на китайските клиенти, но е малко вероятно да продаде собствеността на още заводи на държавни компании.

Нашите митнически служители ще конфискуват фалшиви продукти, направени в Китай, както и химически прекурсори, използвани при производството на кокаин, хероин и екстази.


Изборите в Тайван като огледало за Китай

Канадците и 23 млн. тайванци имат редица подобни характеристики, включително уважение към човешкото достойнство, многопартийна демокрация, върховенство на закона и национално самоопределяне.

Можем да се възхищаваме на Тайван за появата му от жестоко военно положение до пълноправна демокрация. Просперитетът му е впечатляващ: започвайки преди десетилетия с доход от 150 щ.д. на глава от населението и стигайки до 35 700 щ.д. покупателна способност на база на БВП (в сравнение с 7 600 щ.д. в КНР).

Тайван, заедно с други сходни страни, е демократичен фар в Азия – и е това, което КНР може, трябва и вярвам, че ще бъде.

Изборите в Тайван направиха още една стъпка в напредъка към демократично управление. Близо три-четвърти от имащите право да гласуват гласуваха и кандидатите на двете основни партии, тогавашният президент Ма Инг-джеоу (Ma Ying-jeou) (KMT) и опонентът му Цай Инг-уен (Tsai Ing-wen) (DPP), имаха добри кампании и привлякоха огромни митинги. Предишният президент бе преизбран, но опозицията DPP увеличи избирателната си подкрепа и местата си в законодателния съд.

В деня на изборите и няколко дни преди това, 21 от нас от осем страни наблюдавахме изборите в няколко центъра. Нашето предварително заключение, което може да бъде открито на http://www.taiwanelections.org/2012/01/15/taiwan-elections-2012-mostly-free-but-partly-unfair/, е, че изборите бяха „в по-голямата си част свободни, но от части нечестни“.

Ще отбележа само някои от случаите на намеса от страна на Пекин, за които разбрахме:

Ясно демонстриране на избирателите коя е привилигированата партия, за щастие не чрез тестване на ракети, както при президентските избори през 1996 г.

Субсидиране на около 50% от полетите на около 200 хил. тайвански бизнесмени, които се завърнаха от Китай, за да гласуват.

Намаляване на броя на туристите, посещаващи Тайван, по време на изборната кампания (вероятно за да се намали броя на гражданите, които да наблюдават мирна демократична изборна кампания).

Изпращане на поръчкови делегации от Китай до Южен Тайван, заедно със служители на KMT, преди изборите.

Оказване на натиск на бизнес лидери от Тайван да правят бизнес в Китай, за да подкрепят KMT.

Създаване на страх у избирателите за икономическа несигурност, ако DPP спечели - основен фактор, благоприятен за Ма и KMT.

Интересна следизборна статия се появи в New York Times. Държавната новинарска агенция Шинхуа избягваше думите „президент“ и „демокрация“, представяйки изборите като изцяло местни.

Бизнесмен от Китай, който наблюдавал изборите, отбеляза: „Това е поразителна идея, да можеш да избираш хората, които те представят. Мисля, че демокрацията ще дойде в Китай. Това е само въпрос на време.“

Излишно е да се казва, че демократичен Китай няма да убива Фалун Гонг последователи в трудови лагери. Фактът, че това продължава да се случва, е ключов индикатор за лошото управление в Китай днес.



Това е редактирана версия на обръщение, направено на конференция на Канадската асоциация на студентите по политология: Канадската гледна точка за човешките права, в University of Manitoba/University of Winnipeg in Winnipeg, Канада.

Дейвид Килгор е съпредседател на Канадски приятели за демократичен Иран и директор на базирания във Вашингтон Съвет за общество на демокрации (CCD). Той е бил член на канадския парламент от 1979 г. до 2006 г. и е служил като държавен секретар (Азия – Пасифик) през 2002 г. и 2003 г. Дейвид Килгор бе номиниран за Нобелова награда за мир през 2010 г. За повече информация - www.david-kilgour.com.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!