Следвайте "Буднаера" в Телеграм

David Wu, Epoch Times

Драконите на Изтока и на Запада

Известна в християнския свят е историята за св. Георги, който убива дракона.
Известна в християнския свят е историята за св. Георги, който убива дракона. Паоло Учело (1397-1475), "Св. Георги и драконът", маслени бои, 1460 г. (Artrenewal.org)
В Китай, както и в Южна Азия, драконът е общоприет символ на благородство, величие, святост и благополучие.
В Китай, както и в Южна Азия, драконът е общоприет символ на благородство, величие, святост и благополучие. (Jane Ku/ Epoch Times)

Както на изток, така и на запад драконът често е асоцииран със сферите на фантазията и митологията. Но външният му вид и общоприетите разбирания по отношение на него силно се различават в тези две краища на света.

В Китай, както и в Южна Азия, драконът е общоприет символ на благородство, величие, святост и благополучие. В историята на Китай, Япония и Корея драконът (или концепцията за дракона) е бил част от ежедневието на хората. Драконът винаги е съществувал редом с китайската култура и впоследствие китайците започват да се наричат „потомци на дракона“.

Въпреки различията между източните и западните дракони, и двата вида са в тясна връзка с вярванията на хората.

Източният дракон е описван като вещаещо добро същество с магическа сила, което съществува в небесата редом с боговете. Когато будистите и даоистите постигнат съвършенство, те се възнасят на небето на гърба на източен дракон.

В западната култура драконът е символ на злото и мрака. За разлика от небесния, светъл образ на източния дракон, западният има остри зъби и силни нозе. Смята се, че той носи вреда, страдание и страх на човешките същества.

Откровението на Йоан, последната книга от Новия завет, говори за Сатаната, който приема формата на червен дракон и се бори с архангел Михаил. Сатаната, изкусителят на света, е победен и запратен на Земята.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!