Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

WikiLeaks: Китайската ДС изисква от NASDAQ да изхвърли независима телевизия

Сарина Лий и логото на телевизия Ню Taнг Дайнъсти (New Tang Dynasty, NTD) на сградата на NASDAQ на Таймс Скуеър през 2007 г. - преди NASDAQ да се откаже от NTD по нареждане на Китайската комунистическа партия.
Сарина Лий и логото на телевизия Ню Taнг Дайнъсти (New Tang Dynasty, NTD) на сградата на NASDAQ на Таймс Скуеър през 2007 г. - преди NASDAQ да се откаже от NTD по нареждане на Китайската комунистическа партия. (New Tang Dynasty Television)
Сарина Лий взема интервю в студиото на NASDAQ през 2007 г.
Сарина Лий взема интервю в студиото на NASDAQ през 2007 г. (New Tang Dynasty Television)

Сарина Лий (Serene Lee), репортер в базираната в Ню Йорк телевизионна мрежа Ню Taнг Дайнъсти (New Tang Dynasty, NTD), прави ежедневни финансови репортажи от студиото на NASDAQ на Таймс Скуеър. Докато един ден служебната й карта спира да работи.
Това става преди пет години. Но дипломатическа грама, направена публично достояние от WikiLeaks в края на миналата година, хвърли светлина върху това, кой стои зад "изхвърлянето" на Лий...


На 26 януари 2007 г., главният представител на Китай в NASDAQ, Лорънс Пан (Lawrence Pan), е извикан на разпит в китайското бюро за Държавна сигурност. Той е бил разпитван защо NASDAQ "подкрепя Фалун Гонг" в САЩ, като до края на разпита е накаран да обещае, че ще направи нещо по въпроса, пише в изтеклата грама. 

Фалун Гонг е популярна медитативна практика, която от 1999 г. е преследвана в Китай, а в чужбина комунистическият режим воюва срещу практиката по медийни и дипломатически канали.

Телевизия Ню Танг Дайнъсти, в чиято подкрепа е обвинен NASDAQ, е известна с откритото си покритие на събития и информация за Фалун Гонг и най-вече на преследването на практиката от Китайската комунистическа партия (ККП). "Подкрепя Фалун Гонг" всъщност означава позволяване на NTD да излъчва репортажи от централата на NASDAQ.

"NTD има обширни репортажи за китайските злоупотреби с човешките права, включително преследването на Фалун Гонг", каза в телефонно интервю Самюел Джоу (Samuel Zhou), старши вице-президент на NTD. "И ние сме може би единствената китайскоезична телевизионна станция, която прави това. Ето защо ККП е недоволна от тази станция."

Джеймс Огилви-Стюарт, директор на NASDAQ за Азиатско-тихоокеанския регион, базиран в Хонг Конг по това време, уведомява американски дипломати за задържането на Пан, като пише спешно официално писмо до Министерството на външните работи на САЩ, с молба за проверка, обяснение и незабавен достъп до Пан, е отбелязано в грамата.. Той не получава официален отговор.

Пан е освободен до края на деня (26 януари) и Огилви Стюарт пише обратно на американските дипломати. Той казва, че за да си осигури освобождаването Пан "може да се е ангажирал" пред китайските власти, че NASDAQ ще отмени достъпа на NTD до неговото седалище в Ню Йорк.

Става дума за студиото на NASDAQ, Broadcast MarketSite Studio, където от понеделник до петък се провежда кратка церемония за откриване на фондовата борса, излъчвана на екрана на Таймс Скуеър; NTD са покривали тези церемонии. 

В средата на февруари 2007 г. Сарина Лий е помолена да напусне. Те са единствената китайска станция, излъчваща репортажи от това студио ежедневно. "Те бяха доста радушни с нас", казва Сарина Лий в интервю за NTD. "Те знаеха, че имаме глобална аудитория, харесваха да сме там и изискваха от нас да сме там всеки ден."

Нито Джеймс Огилви-Стюарт, нито Лорънс Пан, и двамата вече не работещи в NASDAQ, не отговориха на запитванията да разкажат нещо повече или да потвърдят случая, изложен в грамата.

Самюел Джоу се опита да обясни какво би мотивирало китайските власти да задържат служител на NASDAQ с цел да експулсира репортер на NTD от седалището на компанията в Ню Йорк. 

"NTD има за цел да предоставя достоверна и нецензурирана (от ККП, бел. ред.) информация в Китай и извън него. Китайската комунистическа партия не иска американски корпорации да се обвързват с NTD и да научават повече за реалните събития в Китай", каза той. 

Джоу каза, че като базирани в САЩ компании, NTD и NASDAQ споделят общи ценности, като свобода на изразяването и свобода на медиите. "Жалко е, че NASDAQ поддаде на комунистическия натиск", каза Джоу.

Ако грамата е вярна, тя ще се вмести в един модел на опити за тормоз и намеса в операциите на NTD от китайските власти, които продължават вече години наред.

През 2007 г. "Репортери без граници" предостави транскрипт показващ, че сателитната компания Eutelsat (Франция) също е поддала на натиска от Пекин и е спряла да предоставя сателитни услуги за NTD, благодарение на които програмите й са били излъчвани директно в Китай.  

През септември 2007 г., едва осем месеца след като Лий е изгонена от студиото на NASDAQ, NASDAQ открива първия си представителен офис в Китай, макар да има присъствие в страната повече от десетилетие. 

Прессъобщение на компанията съобщава новината, че "на NASDAQ бе разрешено да открие официално офис в Китай, което е важно събитие за нашата компания", цитиращо Робърт Грейфелд, президент и главен изпълнителен директор . 

Разрешаването на NASDAQ да отвори офис бе "доброволна инициатива от китайска страна", твърди неназован служител от Комисията за регулиране на ценните книжа в Китай, цитиран от Economic Times. 

Относно отстраняването на NTD от централата на NASDAQ, или последвалото наскоро след това откриване на офиса на NASDAQ в Пекин, Джо Г. Кристинат, вицепрезидент на корпоративните комуникации на NASDAQ, нямаше коментар.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!