Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Източните дракони - предвесници на доброто

Източните дракони имат положителна конотация в китайската традиция, където се казва, че са били предвесници на няколко велики императори в третото хилядолетие пр. н.е., когато са слезли от Небето, а след приключване на мисията си са се възнесли обратно към Небето.
Източните дракони имат положителна конотация в китайската традиция, където се казва, че са били предвесници на няколко велики императори в третото хилядолетие пр. н.е., когато са слезли от Небето, а след приключване на мисията си са се възнесли обратно към Небето. (SM Yang/ Epoch Times)

На 23 януари започна новата година по китайския Лунен календар. След Годината на Заека, тази година ще протече под знака на Дракона. За разлика от западните дракони, на източните дракони се гледа много положително в хилядолетните китайски традиции...


В китайската култура драконът е описан като божествено създание, имащо гигантско тяло с форма на копринен червей, с люспи на шаран, глава на камила, рога на елен, очи на призрак, нокти на орел, лапи на тигър и уши на вол.

Въпреки тези сложно описани черти, образите на дракони са популярни на Изток и могат да се видят в храмове, дворци, книги, картини и скулптури през цялата история на Далечния изток. Древните китайци са почитали дракона толкова много, че той е единственото небесно създание, което е включено в китайския зодиак.

Въпреки че драконът често се свързва с небесни митове, според китайски исторически записки дракони са се появявали и на Земята. Най-древното документиране на появата на дракон датира от времето на Фу Ши (Fu Xi), създателят на китайската цивилизация, за който се смята, че е бил полу-човек, полу-дракон.

Според легендите, дракони са се появяват в небето на датите на раждане или смърт на велики китайски исторически фигури, като Жълтия император (около 2600 г. пр. н. е.), император Яо (Yao, около 2300 г. пр. н. е.), император Шун (Shun, около 2200 г. пр. н. е.), и Ю Велики (Yu, около 2100 г. пр. н. е.), самите дракони представляващи въплъщение на великите императори.

Според древна история Жълтият император направил голям динг (древен триножник с две дръжки, който се използвал при преклонения пред Небето) и го поставил в подножието на планината Чяо (Qiao), провинция Гуангдонг (Guangdong), през 2598 г. пр. н. е. Когато направил това, Небесните врати се отворили и оттам излязъл жълт дракон. След което Жълтият император се възнесъл към Небето на гърба на дракона, заедно със 70 души от своята свита.

В други легенди Източните дракони са изобразявани като същества с магически сили, които са могли да съдействат на императори за потискане на бунтове във военно време. С течение на времето хората започват да тълкуват появата на дракони в небето като индикация, че нещо важно ще се случи скоро, или като знак за добра поличба.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!