Следвайте "Буднаера" в Телеграм

an Zhong Guo

Легендата за планината Пеещия феникс в град Кунминг, провинция Юнан

Даоисткия храм в планината Пеещия феникс
Даоисткия храм в планината Пеещия феникс

Месар с фамилно име Джао живял отвъд южните порти на град Кунминг по време на династията Минг . Един ден Джао решил да заколи крава, но не успял да намери никъде месарския си нож. Наблизо лежало теле, което стенело тъжно. Джао потупал телето няколко пъти, то се изправило, и под него се показал загубения касапски нож. Джао осъзнал, че телето може би е усетило предстоящото клане на кравата и е покрило ножа със собственото си тяло...

Постъпката на телето трогнала Джао. Той изоставил намерението си и отвел кравата майка и телето в Западната планина, където заживял в уединение.

Джао бил човек със сприхав нрав. Той знаел, че е лесно раздразнителен, така че често си рецитирал думите: "Погасявам огъня в сърцето си, за да успея да се срещна с Донгбин Лу". Донгбин Лу е известен даоистки мъдрец.

Един ден възрастен даоист пристигнал в жилището му. Джао го приветствал като му приготвил топъл чай. Налял чая в скъпа чаша порцелан, която използвал само при специални поводи. Даоистът взел чаената чаша и след това я изпуснал умишлено. Джао се втренчил в строшената порцеланова чаша и гневът се изписал на лицето му.

Когато се обърнал към даоиста забелязал, че е изчезнал. Счупената чаша стояла непокътната на масата. Под нея имало лист хартия с думите: "Донгбин беше тук, но огънят пламна в сърцето отново".

Джао осъзнал, че даоистът не е бил никой друг, а самия Донгбин Лу. Джао се почуствал силно засрамен, че все още таи подобен гняв. Скоро след това той починал.

Години по-късно държавният служител Йонгбин Чен пристигнал в Кунминг, за да пристъпи в длъжност. Един ден той минавал през Западната планина и почуствал силно чувство на фамилиарност с околната среда. Чен открил историята за Джао гравирана върху каменна плоча и останал изненадан от това, че датата на смъртта на Джао съвпадала със собствената му дата на раждане. Чен започнал да си представя, че е превъплъщение на Джао.

Връщайки се назад във времето, Чен си припомнил, че когато бил служител в провинция Фуджян, един даоист дошъл да се срещне с него и го попитал: "Погасили ли сте вече огъня в сърцето си?" Чен бил втрещен от въпроса. След кратък разговор даоистът си тръгнал като го поканил да се срещнат някой ден в планината Пеещия феникс.

След като пристигнал в Юнан, Чен чул, че планината Пеещия феникс е в района, и решил да я посети. Там срещнал един луд даоист, който бил застанал на купчина камъни и държал в ръцете си две бутилки с насочени едно към друго гърла. Даоистът се усмихнал и попитал Чен: "Мина доста време, сър. Изглеждате добре. В коя посока ще скочите този път?"

Придружителите на Чен се развикали на даоиста и той изведнъж изчезнал. Чен веднага осъзнал, че бутилките, чиито отвори били един срещу друг, представляват китайския йероглиф "Лу", а стоящите скали - йероглифа "Ян". Ян Лу е истинското име на Донгбин Лу.

В народните поверия се казва, че Чен се срещнал с Донгбин Лу три пъти в планината Пеещия феникс. Лу споделил с Чен, че планината е свещено място. По време на три годишното си управление на региона, Чен разпоредил изграждането на даоистския храм на Нефритения пръстен в почит на мъдреца Донгбин Лу. В наши дни храмът е известна туристическа атракция.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!