Следвайте "Буднаера" в Телеграм

History.com

Днес е Китайската Нова Година [ВИДЕО]

Ярки цветове, вълнуващи паради и гърмежи на фишеци – това е незабравимата атмосфера на Пролетния фестивал, известен на Запад като Китайската Нова Година. Това е празненство, което продължава 15 дни – най-важният и колоритен празник в китайския календар…


Китайците празнуват Новата година от 2000 г. пр. н. е. Всъщност този празник се е породил от страхове и митове, а не от радост. Древна китайска легенда разказва историята за дивия звяр Ниен, който се появявал в края на всяка година, за да атакува и избива селяни. За да сплашат звяра, селяните започнали да използват червен цвят, силни гърмежи и ярка светлина. Така се ражда традицията на Китайската Нова Година.

Ниен се нарича и китайския йероглиф за думата „година”. Почти като дивия звяр, новата година е предизвиквала по-скоро страх, тъй като наводнения, глад и болести са отнемали живота на много хора. Така на Нова Година близките се събирали на семейна среща, за да видят кой е оцелял и да си пожелаят всичко най-добро през настъпващата година

Днес традицията продължава и семействата празнуват идването на новата година заедно.

;

През различните векове празнуването на Китайската Нова Година е ставало по различно време при отделните императори.

През 1911 г. Сун Ят-сен установява Република Китай и наскоро след това Китай приема западния (слънчев) Григориев календар, според който новата година и съпътстващите я празненства започват на 1 януари.

По време на политическите вълнения през 20-ти век, китайското правителство се връща обратно към традициите и въвежда отново Лунния календар и съответстващите му празненства. Нова Година се празнува в началото на първия месец на Лунния календар, което е в края на януари - началото на февруари по Западния календар.

В подготовка за празненствата, хората се стичат по улици и магазини, пазаруват нови дрехи и обувки, търсят най-добрите фишеци и  избират най-специалните продукти за празничната трапеза.

Сега червеният цвят се смята за цвят на щастието и по това време на годината е в изобилие. Поздравления, изписани на червена хартия, се поставят на всяка врата и прозорец, за да носят късмет.

В Новогодишната вечер семействата се наслаждават на богата трапеза, блюдо след блюдо, което за китайците е най-символичното празнуване в годината. Поднасянето на цяла риба например означава изобилие, пилето е за добър късмет, като и двете се сервират цели, с главата и опашката, което символизира добри начало и край на новата година.  

След трапезата възрастните дават малки, червени пликове за децата. Всеки от тях има новогодишно поздравление отвън и  пари за късмет вътре.

На първия ден от Новата година, хората излизат по улиците, изпълвайки ги с гърмежи от фишеци. Празненствата продължават две седмици и включват традиционни обреди и дни за почивка.

На 15-я ден започва Фестивала на фенерите, отбелязвайки края на празненствата. Това е традиция, която води началото си още от 200 г. пр. н. е., когато императорът на династия Хан обсипва палата си с фенери в почит на Вселената.

Днес фенерите предоставят колоритни декори на живописните паради. Танците на Лъвовете и Драконите по улиците гонят лошите духове и донасят благополучие, след което символичните празненства приключват, но надеждата за добър късмет изпълва въздуха, и така започва китайската нова година.

През 2012 г., започващата нова година по китайския календар е Годината на Дракона.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!