Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Китайски епископи осъдени на затвор за десетилетия

Местонахождението им е неизвестно

Двама китайски католически свещеници са осъдени в Китай на съответно 40 и 51 години затвор. Външни наблюдатели не знаят дали те са живи, или мъртви, а на въпроса за местонахождението на двамата мъже партийните чиновници отговарят просто, че не знаят.

При завземането на властта през 1949 г. Китайската комунистическа партия (ККП) дава обещание да изкорени религията и насилствено разтурва събиранията на вярващи, разрушава религиозните сгради, а от вярващите или изисква да се отрекат от вярата си, или ги затваря. Двамата мъже, епископ Джеймс Су Джимин (James Su Zhimin) и епископ Козма Ши Еншянг (Cosma Shi Enxiang), са жертви на тези ранни кампании.

Но вместо да бъдат оставени на мира след първоначалните чистки, оттогава те са преследвани непрестанно.

Преди последния си арест през 1997 г., когато е на 65-годишна възраст, Су Джимин (Su Zhimin) е бил хвърлян в затвора повече от 5 пъти от партийните власти и е прекарал над 26 години в затвора, според AsiaNews – свързана с Ватикана новинарска услуга, която води кампания за освобождаването на епископа. През този затворнически период в един момент той е пребит толкова жестоко, че остава отчасти глух, по данни на базираната в Стамфорд, Кънектикът, фондация Cardinal Kung Foundation.

Су е заклеймен като "контрареволюционер" през 50-те години, след като отказва да се присъедини към Китайската патриотична католическа асоциация (организацията, използвана от ККП за контрол над китайските католици, измествайки властта на Ватикана), според AsiaNews.

И двамата епископи са били лоялни към Рим, което ги принуждава да действат нелегално в Китай. По тази причина те са взети на прицел от китайските власти.

Ши Еншянг прекарва времето между 1957 и 1980 г. в принудителни трудови лагери и въглищни мини. Той е освободен за три години, след това е поставен под домашен арест за още три. Отново е арестуван през 1989 г. и затворен до 1993. През 2001 г. отново е задържан и това продължава и до днес. Според AsiaNews той е прекарал в плен 51 години.

AsiaNews привлича вниманието към двамата епископи с настояване за разследване на местонахождението им. От организацията определят отговора на китайските власти – че не знаят къде са двамата мъже – като "абсурден".

"В Китай няма религиозна свобода – заяви Джоузеф Кунг, президент на Cardinal Kung Foundation, в телефонно интервю. – Ние дори не знаем къде са те и дори не сме сигурни дали са все още живи."

По думите му администрацията на Обама би трябвало да направи повече, за да съблюдава правата на такива хора. "Важно е да се подкрепя религиозната свобода в Китай и смятам, че външната политика би трябвало да се базира на това – каза той. – Това е най-основният принцип на човешките права."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!