Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Youdao Li, pureinsight.org

Истории за император Tанг Тай Зонг (Част 2 от 3)

Част 1 от 3

Управляващият трябва да е великодушен


Генерал Шунде Джангсун (Shunde Zhangsun) приел като подкуп топ фина коприна. Император Тай Зонг (Tang Таi Zong, втори император от династия Танг), разбрал и си помислил: "Шунде е допринесъл много за империята. Мога да споделя цялото богатство на империята с него, защо толкова го интересува богатството?" Но Тай Зонг не го наказал, а напротив, му дал десет топа тънка коприна.

Тогава длъжностното лице Ян Ху казал на императора: "Шунде е нарушил закона. Защо е не само оневинен, но и възнаграден?" Тай Зонг отвърнал: "Ако той все още е човек, когато получи тънката коприна ще бъде много по-засрамен, отколкото ако е наказан. Ако не изпита срам, той не е по-различен от животно. Какъв е смисълът да се убива животно?”

Войските на кралство Туджие (Tujue, древна Турция) често атакували границата на династията Танг. Една година имало тежка зима в Туджие и много овце и коне измрели, а жителите започнали да гладуват. Съветниците на Тай Зонг предложили той да ги атакува. Тай Зонг отговорил: "Няма да сме удържали на думата си, ако нарушим договора, който току-що сключихме с тях; няма да сме великодушни, ако се опитаме да се възползваме от царство, което е в беда; и не става дума просто за военно действие, ако удариш врага си когато е на земята. Дори всички племена на кралство Туджие да се откажат от краля си и всички техни животни да измрат, аз не бих ги атакувал. Ще ги накажа само ако са извършили грях срещу нас."

Веднъж Тай Зонг казал на своите служители: "Императорът зависи от своята империя, а империята зависи от хората. Император, който принуждава хората си да му бъдат лични роби прави същото като да реже от плътта си, за да запълни стомаха си. Докато стане сит, ще е мъртъв - императорът става богат, но неговата империя е унищожена. Така че, за да бъде император, човек трябва винаги да търси в себе си. Колкото по-голям е апетитът на императора, толкова по-тежки са данъците му, и колкото по-труден е животът на народа му, толкова по-застрашена е империята му. Как може един император да запази трона си при тези обстоятелства? Аз винаги имам това предвид и се противопостовям на изкушенията си."

(Част 3 от 3)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!