Следвайте "Буднаера" в Телеграм

David Skoumbourdis, Epoch Times

Растение използва подземни листа, за да улавя и храносмила кръгли червеи

Това лилаво цвете получава хранителни вещества чрез подземни листа, които улавят и храносмилат червеи.
Това лилаво цвете получава хранителни вещества чрез подземни листа, които улавят и храносмилат червеи. (Рафаел Оливейра)
Снимка, направена с електронен микроскоп, на листната повърхност на растението Филкоксия, показваща жлези и нематоди.
Снимка, направена с електронен микроскоп, на листната повърхност на растението Филкоксия, показваща жлези и нематоди. (Кайо Перейра)

Учените разгадаха мистерията на Филкоксията - бодливо, лилаво на цвят растение, виреещо в Бразилия, чиито листа се намират под земята. Растението, за което вече разбираме, че е месоядно, оцелява чрез абсорбиране и хранене с малки червеи, които улавя със своите малки бодливи листа.

Филкоксията вирее в песъчливите райони на саваната Кампос Рупестрес в централните планински местности на Бразилия. До скоро учените бяха озадачени как Филкоксията е в състояние да оцелее в подобна бедна на хранителни вещества среда, единствено с вретеновиден корен за приемане на вода и без коренова система за усвояване на хранителни вещества.

Растителният еколог Рафаел Оливейра от Университета Кампинас в Сао Пауло (Бразилия) и колегите му са били наясно, че листата на Филкоксията са в състояние да фотосинтезират, въпреки че са покрити от почвата, но започнали да проумяват как приема хранителните вещества едва когато анализирали широките един милиметър листа под електронен микроскоп.

При проверката те установили, че листата на Филкоксията притежават структури, наподобяващи лепкави жлези, наблюдавани при различни видове хищни растения. В допълнение, върху повърхността на листата са открити малки кръгли червеи, наречени нематоди.

За да се определи защо се намират червеите по листата, екипът на Оливейра отгледал бактериална култура, съдържаща азотен изотоп. Бактериите били дадени като храна на нематодите, които от своя страна били поставени близо до листата на няколко растения Филкоксия.

На следващия ден червеите били залепнали по листата, а азотния изотоп, бил абсорбиран от тъканите на растенията. В рамките на два дни бил усвоен 15% от изотопа, което показва, че нематодите са основна част от храната на Филкоксията.

"Когато за пръв път видях резултатите, не можех да повярвам, че подземните листа действително се хранят с нематоди", заяви Оливейра пред ScienceNOW.

Изследователите не са идентифицирали други организми по листата, но Оливейра заяви, че "не може да отхвърли идеята, че Филкоксията може да се храни с други дори по-малки организми", и че следващата им цел е да открият как растението успява да привлече нематодите.

Резултатите са публикувани в Бюлетина на Националната академия на науките на САЩ на 9 януари 2012 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!