Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски видеоклип: "Къде отидоха парите на данъкоплатците?"

По остър и хумористичен начин китайски нетизени привлякоха вниманието към липсата на прозрачност в начина, по който режимът използва парите на данъкоплатците, чрез професионално обработена анимация, която се радва на голяма популярност.

За 24 часа клипът е регистрирал над 1 млн. гледания на популярния сайт за видео споделяне Tudou и по сайтовете, на които е бил публикуван, според статистика на Tudou.

Заглавието на клипа „Къде отидоха парите на данъкоплатците?“ е споменавано стотици хиляди пъти на Sina Weibo, китайска популярна подобна на Twitter услуга.

Анимацията, въпреки сполучливия си хумор и печеливша графика, е остра нападка срещу разходите на чиновници на Китайската комунистическа партия (ККП) и липсата им на отчетност при харчене на обществени средства.

В клипа саркастично се предполага, че е „просто твърде нехармонично“, когато има несъгласие между това, за което правителството харчи парите си и от което градският съвет трябва да съкрати средства. Терминът „хармония“ се е превърнал в лозунг на комунистическата партия, докато репресира дисиденти и обединява мненията, и нетизените иронично наричат цензурата „хармонизация“.

Видеото дава за пример Чикаго – не най-прозрачния в историческо отношение американски град. Там са необходими седем месеца в планиране на бюджета за следващата година и бюджетният документ на Чикаго е над 600 страници. (Общият брой страници от всички бюджетни документи всъщност е 1543.)

Китайските власти, от друга страна, прекарват шест месеца в изясняване на бюджета за текущата година и представят доклад от 20 страници, който винаги се одобрява.

Видеото отбелязва, че правителствените разходи в демократичните страни са публично достояние, защото става дума за парите на данъкоплатците. В Китай обаче данъкоплатците и парите им „са в различни измерения“.

Пълните разходи на местните и централните власти са 9 трилиона юана (1,43 трилиона щ.д.) за 2010 г., според клипа. Цифрата е увеличена на 10 трилиона за 2011 г., с допълнителни 12,7% за финансиране на военните, информира China Economic Net.

В анимацията се посочва, че от стандартните 25 пункта за финансиране най-лошият за данъкоплатеца е 26-тия – „Трите обществени разхода“, състоящи се от задгранични пътувания на чиновниците, покупки на автомобили и приеми.

От 98-те министерства на централното правителство 95 са оповестили своите „Три обществени разхода“ за 2011 г., възлизащи на 9,47 млрд. юана (1,5 млрд. щ.д.).

С най-високи обществени разходи е Националната данъчна администрация – 2,2 пъти по-високи от тези на Бюрото по писмата и позвъняванията, което се занимава с подадени жалби.

В бюджета на режима има и други странности. През 2010 г. правителствените разходи достигат 7,3 трилиона юана, състоящи се от 23 пункта, най-големият от които е образованието (с 1,2 трилиона юана). Това са седемкратните разходи за образование от 2000 г., но за това десетилетие броят на основните училища се свива наполовина и почти половин милион преподаватели са освободени.

„Къде отидоха парите?“, пита видеото. Картината застива на кадър с тълпа от хора без лица. Поредица от елипси крещят безмълвно от дъното на екрана.

Построена от чиновници сграда на местно правителство е осем пъти размерите на Белия дом и в нея има място за 2180 апаратчици.

Подчертано е и несъответствието между партийните разходи и тези, необходими за управляването на страната.  Позовавайки се на данни от 2004 г., например, разходите на чиновниците са били 1,2 трилиона юана (данните за други години са секретни, твърди видеоматериалът). Според него адекватното финансиране на училищните автобуси би струвало 460 млрд. юана или 160 млрд. за адекватно здравеопазване за нацията.

В края на видеото подобно на лама същество – всъщност сдобилият се с лоша слава „кон в калната трева (grass mud horse)“, омоним на насочен към партийните цензури термин, чиято степен на вулгарност изключва обяснението му тук – пее песен от популярно китайско детско предаване: „Имам рога на главата, а отзад и опашка, никой не знае колко тайни държа“.

След това създанието подгонва данъкоплатеца по екрана, пеейки: „Просто няма да ви кажа! Няма да ви кажа!“

В контраст с шеговития тон на останалата част от клипа е сериозният коментар, който се появява в края на анимацията: „Това видео е за хората, които имат право да знаят и право да контролират, но които засега могат единствено да гледат към небето от дъното на кладенеца. Всички данни са от Интернет, пресата и Китайския статистически годишник.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!