Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Cheryl Chen, Epoch Times

"Реформата в културната система" на Ху предвещава повече репресии

Китайските власти спряха две-трети от развлекателните предавания на 34 сателитни канала в Китай по силата на регламент на Държавната администрация за радио, кино и телевизия, който влезе в сила от 1 януари 2012 г.
Китайските власти спряха две-трети от развлекателните предавания на 34 сателитни канала в Китай по силата на регламент на Държавната администрация за радио, кино и телевизия, който влезе в сила от 1 януари 2012 г. "Нашата партия методично води културното развитие към важно стратегическо място ... и следва пътя на културно развитие с китайски характеристики ..." - каза Ху по време на шестата пленарна сесия през октомври 2011 г. Китайските йероглифи на екрана на телевизора означават "Развлечение"; на стоп палката е изписано "Заповед за ограничаване на прекомерното забавление". ( Epoch Times)

2012 година започна в Китай с това, което лидерът на китайския режим Ху Джинтао (Hu Jintao) нарича "реформа в културната система". Според анализаторите това не е политическа реформа, която да предостави на китайския народ повече права и свободи, а точно обратното - води в една по-консервативна и тесногръда посока и към стартирането на нова кампания в стила на Културната революция за ограничаване на свободата на словото и противопоставяне на исканията на гражданите за всеобщи човешки права...

По време на шестата пленарна сесия на Седемнадесетия национален конгрес през октомври миналата година Ху обяви решението си за "задълбочаване на реформата в културната система" и за "изграждане на страна със силна социалистическа култура".
Списание Куиши (в превод "Търсене на истината") - основна публикация на комунистическата партия и официален вестник на Централния комитет, публикува части от речта на Ху на 1 януари. Ху предупреждава, че "враждебните сили засилват стратегическите си опити да узападнят и разделят Китай", и че "идеологическата и културната сфера са фокусния център на продължителните усилия за инфилтрация на враждебните сили".

Публикуването на статията в първия ден на новата година е с пропагандна цел преди тазгодишния 18-ти конгрес на партията, според икономистa Ченг Шяононг (Cheng Xiaonong) - бивш помощник на сваления последен либерален партиен лидер Джао Зиянг (Zhao Ziyang). Статията подчертава също така отношението на комунистическата партия към сегашната ситуация и бъдещото развитие на Китай, каза Ченг пред Epoch Times.

"След 18-тия партиен конгрес ККП ще продължи да поддържа своите традиционни практики, ще бъде дори по-консервативна и тесногръда, а коментарите на хората ще достигат до още повече на брой нечуващи уши", каза Ченг.

Контрол над медиите

От 1 януари режимът стартира прилагането на нови регулации в ограничаването на определени развлекателни телевизионни предавания.

Съгласно регламент на Държавната администрация за радио, кино и телевизия, който влезе в сила от 1 януари, бяха спряни две-трети от развлекателните предавания на 34 сателитни канала в Китай. Общият брой на развлекателните програми, предвидени за излъчване в прайм тайма за периода на една седмица, е намалял от 126 на 38. Всеки сателитен канал може да излъчва по не повече от две развлекателни предавания на седмица. Същевременно броят на "новинарските" предавания е увеличен с 33%.

Риалити и ток шоутата в западен стил са изключително популярна форма на развлечение по китайската сателитна телевизия. Понеже тези предавания предоставят на хората възможност да изразят своите чувства и мисли за лични и социални проблеми, те очевидно тревожат комунистическите партийни лидери.

Спирането на тези развлекателни предавания и замяната им с политическа пропаганда "е част от широката кампания на ККП да засили социалистическите принципи, докато китайските граждани призовават за ценности като свободата на изразяване и демокрацията", съобщи Ню Танг Дайнъсти Телевижън в репортаж от 5 януари.

В една провинция властите са започнали също така да затягат контрола върху журналистите от края на миналата година.

Бюрото за публикации и преса в провинция Джеджянг (Zhejiang) е извършило оценка на 182 кореспондентски станции в провинцията. Четиринадесет медии са получили заповед да се подложат на дисциплинарна реорганизация, четири държавни кореспондентски станции не са одобрени след прегледа в края на годината, а още четири кореспондентски станции за са били затворени, според статия в изданието на Бюрото за публикации и преса от 15 ноември 2011 г.

През октомври режимът даде началото на нова акция в Интернет, за да предотврати разпространяването на "слухове".

Провинциите Пекин и Гуандонг отидоха дори една стъпка по-напред през декември като задължиха регистрациите в микро-блоговете да се извършват с истинско име, а много дисидентски микроблогове бяха цензурирани.

Използване на културата като оръжие

Статия на хонгконгското списание Ченг Минг сравнява културната реформа на Ху с етническо прочистване на Хитлер и Културната революция на Мао. Списанието твърди, че дори кампанията е организирана по модел на Културната революция.

Китайските пропагандни държавни служители са започнали масирана кампания в медиите в средата на октомври в покрепа на "културната реформа" на Ху. Междувременно Ху изпрати пропаганден правителствен екип в различни градове, който да проповядва основните точки на местните високопоставени чиновници.

Подобен вид усилие в организирането на "основна пропагандна дейност" за популяризирането на посланията на централното правителство в цялата страна е наблюдавано единствено в ерата на Културната революция, твърди списание Ченг Минг.

Джанг Уейгуо - главен редактор на хонгконгското списание Донг Шянг, е съгласен с това заключение. "Определено изглежда, че ККП започва кампания в стила на Културната революция, използвайки културата като оръжие, за да се противопостави и да устои на универсалните ценности на западния свят", заяви той пред Гласът на Америка.

Прогонване на интелектуалния елит в изгнание

Списание Куиши цитира Ху, който заявява: "Ние непоколебимо даваме тласък реформата в културната система, даваме израз на нови културни концепции за развитие, освободихме и развихме продуктивни културни сили, и засилихме всеобхватното разрастване на културните програми."

В действителност, Ху дава тласък на своята "културна реформа в системата" още от времето на шестнадесетия конгрес на партията през 2002 г. По-късно по време на седемнадесетия конгрес на партията през 2007 г. той предложи "задълбочаване на реформата в културната система".

Докато Ху "непоколебимо дава тласък" на своята реформа в културната система - маскировка за поддържането на социална стабилност - много интелектуалци, включително и по-прями ветерани членове на партията, журналисти, дисиденти и адвокати се превърнаха в цели на потисничество от страна на комунистическите власти.

Ли Гонгджен (Li Gongzhen) - професор в университета Ухан, провинция Хубей, наскоро предупреди китайския режим да не следва стъпките на Хитлер в създаването на бежанци от интелектуалния елит. Етническо прочистване на Хитлер принудуждава много елитни интелектуалци, като например Айнщайн, да избягат в изгнание в Америка. Това от своя страна е спомогнало за установяването на нов научен и културен център в САЩ и за израстването на Америка в свръхсила, каза Ли.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!