Следвайте "Буднаера" в Телеграм

China's Forbidden News, NTD Television

Китай в 10-ката на CNN за най-грозни сгради в света

Сградата Fangyuan (Fangyuan Building) в Шенгянг (Shengyang), Китай, класирана от CNN Go за една от 10-те най-грозни сгради в света. Януари 2012г. (abyteofenews.com)

Сградата Fangyuan в Шенян бе класирана в десетте най-грозни сгради на света от сайта CNN Go. Новината провокира онлайн дискусии в Китай. Сградата изглежда като древна китайска монета. Според онлайн мнения тя е непривлекателна отдалеч и депресираща отблизо, символизирайки преклонение пред парите. Експерти смятат, че нейното класиране е показателно за статуквото на Китай, за загубата на неговата традиционна култура и за преследването на вулгарното и изкривеното от Китайската комунистическа партия (ККП)...

Уебсайтът на CNN за почивка и туризъм, CNN Go, публикува своя класация за десетте най-грозни сгради в света. Севернокорейският хотел Ryugyong, хотелът Atlantis в Дубай и сградата Fangyuan в Шенгянг (Shengyang), Китай, успяха да влязат в десетката.

Сградата Fangyuan е на девето място в класацията на CNN Go. Тя се намира във финансовата и търговска зона на Шенянг (Shenyang), провинция Ляонинг (Liaoning). Проектирана от тайванската компания CY Lee & Partners, 24-етажната офисна сграда има фасада във формата на древна китайска монета.

Идеята на архитекта е била да амалгамира в нея духа на Изтока и Запада. Но CNN Go пише, "Кръговият дизайн изглежда нелепо, докато стъклените прозорци и бетонната основа са депресиращо посредствени".

Сун Уенгуанг (Sun Wenguang), пенсиониран професор от Университета на Шандонг (Shandong) смята, че през годините в културата на Китай е липсвала свобода на изразяването, поради което културата се е развила в много вулгарна светлина.

Проф. Сун: "Това показва, че корупцията в средите да китайската бюрокрация се проявява по различни начини. Архитектурата на сградите преследва грандоманщина и странност, вместо целесъобразност. Тази сграда е монета, кръгла с квадратен отвор в центъра, символизираща обръщането към парите. Китайската бюрокращина е точно това, преследването на пари е обикновено техния пръв приоритет”.

Проф. Сун каза също така, че огромни суми данъчни приходи се пилеят за панаирджийски дисплеи и високи сгради. Така богатите служители стават по-богати, а бедните широки маси стават по-бедни.

Китайската палата на световното изложение в Шанхай (Shanghai World Expo China Pavilion), заела първо място във втората китайска онлайн анкета “10-те най-грозни сгради в Китай". Според нетизени тя изглежда като струпан куп дърва, чийто греди са наредени като квадратно гнездо. Януари 2012г. (sky-wallpaper.com)
Храмът Xi'an New Famen, Китай, втора по грозота във втората китайска онлайн анкета “10-те най-грозни сгради в Китай", и обвинена в отсъствието на каквато и да било Будистка култура. Януари 2012г. (screenshot)
Кулата на Китайската централна телевизия (CCTV), трета във втората китайска онлайн класация за “10-те най-грозни сгради в Китай". Кулата бе осмяна от нетизени, че изглежда като разкрачени крака, под които липсва само тоалетната чиния. Януари 2012г.
(downloadbestwallpapers.blogspot.com)

Домът на жалбоподавателя Джанг Шиджун (Zhang Shijun) е бил насилствено съборен от властите на ККП в Шанхай. Джанг каза, че властите не са му дали и стотинка обезщетение за последните 11 години.

Джанг Шиджун: "Нямаме къде да се оплачем. Когато имат някаква конференция ни слагат под домашен арест. Или ни заключват в хотелска стая или в концентрационен лагер”.

В Китай наскоро беше направена втора онлайн анкета за "10-те най-грозни сгради в Китай". Китайската палата на световното изложение в Шанхай (Shanghai World Expo China Pavilion), храмът Xi'an New Famen и кулата на Китайската централна телевизия (CCTV ) заеха челната тройка.

В списъка успя да влезе и сградата Huaxi Village в Джянгаин (Jiangyin), провинция Джянгсу (Jiangsu), известна с плагиатствания си дизайн на световно известна сграда. Нетизени се присмиваха, че "творческите дизайни", натрапвани и финансирани от местните комунистически власти, са нито риба, нито птица.

Проф. Сун: "Тя (ККП) предпочита да хвърля пари в проекти за показ, същевременно игнорирайки нуждите на бедните. Това е довело до създаването на тези големи контрасти."

Китайската палата на световното изложение в Шанхай е на първо място в списъка за най-грозни сгради в Китай. Нетизени коментират, че е като струпан куп дърва, чийто греди са наредени като квадратно гнездо.

Втората по грозота е сградата на храма Xi'an New Famen, която бе обвинена в отсъствието на каквато и да бло Будистка култура.

И третата е пекинската кула на Китайската централна телевизия, която бе осмяна, че изглежда като разкрачени крака, под които липсва само тоалетната чиния.

NTD репортер Tang Rui

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!