Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Luo Ya, Epoch Times

Работата на китайски адвокат застрашена заради отричане от комунистическата партия

Снимка на китайския адвокат Джонг Джинхуа на страницата на Weibo
Снимка на китайския адвокат Джонг Джинхуа на страницата на Weibo (Weibo.com)

Работата на адвокат в Китай е застрашена, след като той написа в блога си, че иска да напусне Китайската комунистическа партия (ККП) и подкрепя демокрацията в Китай.

В началото на годината Джонг Джинхуа (Zhong Jinhua) заяви в подобната на Twitter услуга Sina Weibo, че ще напусне комунистическата партия, ако ККП не проведе избори до 5 години след 18-я конгрес, който ще се проведе по-късно тази година и ще доведе до смяна на лидера.

Два дни по-късно той пише: „Придържам се към мнението си. Искам да бъда първият, напуснал партията, и да призова другите - тези, които подкрепят демокрацията, закона и наредбите - да се обединим и сформираме опозиционна партия. Твърдо стоим срещу диктатурата на ККП!“

Властите са се задействали бързо. На следващия ден той публикува съобщение, че може да изчезне или да бъде принуден да напусне работата си. „Тази сутрин получих обаждане от директора на шанхайския офис на правната фирма Ying Ke. Той ми каза, че определена агенция на партията е посетила офиса на фирмата и е настояла за незабавното отстраняване на Джонг“, пише той.

„Ако изчезна или бъда уволнен заради това, което направих, наистина ще остана без думи! Моля, следете внимателно“. Той оставя и номера на мобилния си телефон.

Epoch Times се свърза с Джонг на посочения номер. Той сподели, че е благодарен за вниманието, но не може да коментира въпроса, тъй като комуникира с „другата страна“.

В момента Джонг не поема дела в Шанхай.

В блога си той заявява, че след като завърши с настоящото дело, ще се върне в Шанхай. Колеги и други хора изразяват подкрепата си в съобщения до него, за което той благодари в блога си. Ако нещо се случи с него, адвокат Дже Мингьонг (Zhu Mingyong) ще му предостави правна помощ, пише още в блога му.

Коментарите на Джонг за напускане на партията са отражение на едно по-голямо движение, насърчило китайския народ да се откаже от комунистическата партия. Участващи в това активисти редовно насочват потенциални оттеглящи се от партията към „Девет коментара за комунистическата партия“ - поредица статии за ККП, публикувана от Epoch Times. Те поддържат списък на отказалите се, който в момента надхвърля 100 милиона души.

Адвокати от цялата страна изразяват загриженост за безопасността на Джонг след неговото изказване. Адвокатите Хао Джинсонг (Hao Jinsong) и Йоу Юнтин (You Yuntin) посочват, че свободата на словото е конституционно право. Адвокат Джу Мингьонг насочи думите си към правната фирма Ying Ke: „Защо се борите със собствените си хора? Това е само пост в микроблог.“

По-късно Джонг публикува друго съобщение, казвайки, че блогът му е бил атакуван от хакери, но вече може да го използва. „Ако не публикувам дълго време, то нещо лошо ще ми се е случило.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!