Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson & Joseph Wu, Epoch Times

Тибетски ринпоче се самозапалва в Чингхай

Учител по тибетски будизъм, или ринпоче, се е залял с керосин и се е самозапалил на 8 януари в провинция Чингхай (Qinghai), Китай. Сопа Тулку е бил 42-годишен и според сведенията е починал на място.

Преди да се самозапали, той е поставил плакат на близка стена, чрез който обяснява, че самозапалването му е в чест на „тибетците, които са се самозапалили от 2009 г. насам заради нашите национална и религиозна свобода, за свободата и свободата на словото“. Тулку се е обърнал към сънародниците си с призива да се обединят за бъдещето на Тибет и да не губят надежда, според уебсайта Tibet Truth.

Като ръкоположен монах Тулку е бил облечен в жълта роба за случая. Той е скандирал за свобода на Тибет, разпространявал е брошури и после е пил бензин и се е залял с него, преди да се самозапали в 6 ч. сутринта. Самоубийството е извършено в окръг Дарлаг (Darlag, на китайски Dari) на тибетската автономна префектура Голог (Golog) в Чингхай.

Тулку е третият самозапалил се тибетец за тази година и 15-ят от март 2011 г., според радио Free Asia (RFA).

Стотици са се отправили към полицейското управление с настояване за тленните му останки, въпреки че искането им е било отхвърлено, съобщава RFA. Според източник на RFA протестиращите са изпотрошили прозорците и вратите на местното полицейско управление.

След като са получили тялото на загиналия, те са го понесли по улиците в траурно шествие, информира RFA.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!