Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Yiran Feng, Epoch Times

Повечето китайци не вярват, че Китай е суперсила

Възрастен човек обядва в Пекин, октомври 2011 г.
Възрастен човек обядва в Пекин, октомври 2011 г. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Китайски експерт неотдавна заяви, че Китай догонва САЩ и се превръща в суперсила. Според медийно проучване обаче повечето китайци не са на това мнение.

Ян Шуетонг (Yan Xuetong), професор по политология и декан на Института по Съвременни международни отношения към университета „Цингхуа“ (Tsinghua), заяви на 30 декември в статия на Global Times, че светът се трансформира в позиция на „две супер- и многобройни влиятелни“ сили.

„Понастоящем и за следващите пет години само САЩ и Китай имат бюджети за отбрана над 100 млрд. щ. д. Никоя друга държава не може да достигне това ниво. На базата на материална сила, единствената световна суперсила се променя в „две суперсили“. Други изходи са много малко вероятни“, посочва Ян.

Изявления за догонващия САЩ Китай като суперсила са често срещани в западните медийни репортажи, но това е първият път, когато китайски експерт прави подобно твърдение.

Ян получава докторската си степен по политология в Калифорнийския университет, Беркелей, през 1992 г. Той е автор на „Древна китайска мисъл, модерна китайска сила“ , както и на неотдавнашната статия „Как Китай може да победи Америка“, публикувана в  New York Times на 20 ноември 2011 г. Ян е добре познат в континентален Китай със обучението си в Америка и със способността си да разбира САЩ.

След статията му в Global Times изданието прави проучване около Нова година с въпроса дали хората са съгласни с Ян. 88% от 14 705-те анкетирани са заявили несъгласие с твърдението, че Китай е суперсила. Съгласните са само 7,5%.

Истинският Китай


Китайският обществен песимизъм относно възхода на Китай като суперсила е споделен от китайските интелектуалци, според които Китай изостава далеч назад от САЩ във всички социални, икономически, политически и други сфери.

Джу Шиншин (Zhu Xinxin), бивш редактор на телевизионна станция Hubei, посочва пред радио Sound of Hope (SOH), че Ян се придържа към официалното становище на китайския режим, както и че ако се гледат само източниците под контрола на китайските власти, изглежда, че Китай може да е конкурент на САЩ.

По думите му обаче действителният Китай е далеч от суперсила. „Съдейки от гледна точка на меката сила и потенциала за развитие, Китай е много изостанал. От сферата на качеството на образованието до културното развитие и политическата система – всички тези сфери са много изостанали“, коментира той.

Той определя Китай като една тоталитарна система, в която хората нямат правото да се изразяват. Според него по отношение на политическа система и култура Китай не може да се сравнява със САЩ.

Китайската икономика с приближаващ колапс


Ляо Ченг (Liao Cheng), икономически експерт и писател на свободна практика в провинция Хейлонгджянг (Heilongjiang), сподели пред SOH, че пропастта между Китай и САЩ се разширява.

Той изрази мнение, че страната върви назад при управлението на Дзян Дзъмин и Ху Джинтао и китайската икономика все повече се приближава към тотален колапс. По думите му китайският режим жертва богатството и здравето на цялата нация, за да поддържа привиден просперитет.

Китайският автор Чиу Лин (Qiu Lin) коментира в блог, че дори само от икономическите данни е видно, че названието „суперсила“ не приляга на Китай. Той посочва, че докато цялостния БВП на страната расте, БВП за глава от населението все още се класира около стотното място в света – което прави Китай все още развиваща се нация. Чиу посочва, че развитието на Пекин и Шанхай не може да представлява цял Китай – една небалансирана в икономическо отношение държава с много неразвити места в централните и западните региони.

Пекинският писател Шу Шаолин (Xu Shaolin) заявява в Sina микроблога си следното: „Мисля, че Китай е бил суперсила от много време: суперсила по отношение на замърсяването; на корупцията; на токсичните храни; на децата, които не ходят на училище; на бюджета за осигуряване на стабилност; на злоупотребата с парите на данъкоплатците; на броя чиновници; на броя жалбоподатели; на емигрантите!

Просто гледайки в паспорта ми, мога да отида само в 18 държави без виза – 14 от тях са в Африка. Дори Хонконг и Макао изискват виза. Класирани в последната третина от 183 държави, като изпреварваме само Северна Корея и Пакистан, гордостта ми не може да не премине в самосъжаление.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!