Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Zhizhen, Kan Zhong Guo

Древни разкази за добрия съсед

Човек има нужда да общува с околните. Традиционната китайска култура поставя акцент върху добродетелите и моралните принципи, когато става дума за разбирателството в човешките взаимоотношения - включително и при междусъседските. Една поговорка гласи: "Едно от най-големите съкровища на страната са добродетелните хора, които се държат добре със съседите си". В друга се казва: "Да следваш Дао означава да помагаш на изпадналите в трудност и да бъдеш съпричастен към съседите. Тези, които следват Дао, ще имат добра съдба"...

Древните китайци вярвали, че да бъдеш добър към останалите е основен принцип в живота. Също така смятали, че хората, които често вършат добри дела, ще бъдат възнаградени. Съществуват много истории, разказващи за благородни хора, които се отнасяли с доброта и търпение към другите и винаги помагали на изпадналите в беда. Долуспоменатите истории са такива.


Тао Юанминг (Тао Yuanming) избира да живее в Южното селище


Тао Юанминг (365 г. - 427 г. сл.н.е.) бил известен поет от времето на династията Джин (Jin). В една от творбите си пише: "Реших да се преместя в Южното селище не защото харесвам къщите там, а защото дочух за многото добросърдечни хора, с които с удоволствие бих прекарал времето си." Той избрал да се премести в Южното селище, защото харесвал непринудените, чистосърдечни хора, живеещи там.

Самия Тао бил семпло разсъждаващ човек. Той обработвал земите си и пишел стихове, с които изразявал стремежите си, удовлетворението си от простия и скромен начин на живот, както и радостта си от воденето на живот в съответствие с Дао.

Една от творбите му описва неговото приятелство със съседите: "Събираме се доста често и всеки от нас изразява своите виждания открито и искрено. Когато някой от нас намери интересно четиво, се събираме всички и го четем заедно. След това, ако някой има въпроси или не разбира нещо, обсъждаме заедно всички тези неща." Съседите си помагали взаимно и се радвали на хармонични взаимоотношения, сформиращи благоприятна среда, спомагаща на всеки за по-нататъшно укрепване на моралните ценности.


Сима Хуей (Sima Hui) подарява прасето си


Сима Хуей бил добре известен учен от времето на източната династия Хан. Той бил много добър в откриването на добродетелни и талантливи млади хора. Един ден прасето на съседа му се изгубило. Оказало се, че прасето на Сима Хуей приличало много на това на неговия съсед. Поради тази причина съседът му решил, че това е неговото прасе. Сима не оспорил казаното и отвърнал: "Ако смяташ, че е твоето, вземи го." Съседът му го взел веднага в дома си.

Няколко дни по-късно той немерил изгубеното прасе. Почувствал се засрамен и върнал обратно прасето на Сима Хуей, който го утешил с думите, че в междусъседските взаимоотношенията е обичайно да се случват подобни грешки. Той похвалил съседа си за проявеното разбиране и желанието да коригира грешката си. Съседът му бил трогнат. Хората по-късно наричали Сима "господин водно огледало" - комплимент за чистия му и праведен характер.


Зи Рудао (Zi Rudao) бил благотворителен към съседите си


Зи Рудао от династията Юан (Yuan) живял в района Чихе (Qihe) в град Деджоу (Dezhou), провинция Шандонг (Shandong). Винаги бил щастлив, когато извършвал добри дела, и затова бил известен в родния си град с добротата си. Приятелят му Чихе Лиу Шян (Qihe Liu Xian), както и няколко други жители, били твърде бедни, за да успеят да свържат двата края. Зи Рудао подарил на всеки по едно парче земеделска земя, която можели да дават под аренда на земеделците и така да получават доходи. Зи Рудао възвърнал земите си след като тези хора починали.

По време на чума се разчуло, че има сорт пъпеш, който лекува заболяването, като помага на хората да се потят много. Зи Рудао купил много от тези пъпеши, както и друга храна, и рискувал сам да заболее като ходел от врата на врата да доставя храната на хората в поразения район, като по този начин спасил живота на много от тях.

Понякога раздавал пшеница и олющен каолянг (вид сорго) на тези, които се нуждаели през пролетта. Той позволявал да му платат едва след сезона на прибиране на реколтата. Ако имало лоша реколта същата година и хората нямали достатъчно добив, за да му се изплатят обратно, Зи Рудао изгарял бележката и им казвал да забравят за нея. Той често казвал на семейството си: "Да събираме и съхраняваме зърното, за да сме готови за гладни времена. Ако реколтата е лоша, трябва да помогнем съседите, които са имали по-лош късмет."


Янг Джу (Yang Zhu) продава магарето си


Янг Джу от династията Мин (1368-1644) бил началник на Съвета на обредите. Той обикновено яздел любимото си магаре до кралския двор, както и до други места. Всеки ден след завръщането си от кралския двор той лично хранел животното и се грижил за него.

Янг Джу живял в съседство с хора на възраст, които нямали деца. Но когато били почти 60-годишни им се родил син. Двойката била щастлива, че най-после се сдобила с дете. Но бебето започвало да плаче всеки път, когато чувало магарешкия рев, което всявало смут в цялото семейство. Съседът не смеел да сподели терзанията си с Янг. Янг Джу бил високопоставен чиновник, но когато магарето започнало да притеснява детето до такава степен, че то спряло да се храни, двойката решила да му каже. Без да се чуди, Янг Джу бързо продал магарето. От този момент нататък, той вървял пеш навсякъде.

Древни поговорки, като "Истински красивия човек е този, чието сърце е изпълнено със състрадание", "Бъди в хармонични отношения със съседите си" и "Човек трябва да бъде мил и добродетелен във всяко свое действие", са написани с намерението да облагодетелстват другите.

Тези поговорки ни учат да използваме Дао и чувството си за правота при оценката на нещата. Трябва да бъдем стриктни със себе си и толерантни към другите. Също така трябва да бъдем състрадателни и да показваме съпричастност, да се грижим за другите, да им помагаме и да бъдем внимателни към тях, защото ние самите сме изпадали в подобно положение като човека, на който се опитваме да помогнем.

Това е усъвършенстването на индивидуалните морални ценности, както и начините да се влияе на останалите хора да бъдат добри. По този начин нашето общество може да бъде хармонично и да бъде изпълнено с приятелски междуличностни отношения, които са основни за социалната справедливост.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!