Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jenny Liu, Epoch Times

Китайци бягат в Америка, за да спасят "извънплановите" си бебета

Г-жа Лиу е емигрирала от Китай, за да се избяга от принудителен аборт. Тя роди бебето си в Лос Анджелис на 2 декември 2011 г.
Г-жа Лиу е емигрирала от Китай, за да се избяга от принудителен аборт. Тя роди бебето си в Лос Анджелис на 2 декември 2011 г. (Джени Лю / Epoch Times)

Лос Анджелис - Трима китайски родители споделят своите изпитания на бегълци от Китай, за да избягат от принудителен аборт и други репресивни мерки, тъй като втората бременност е "незаконна и е извънпланова" в Китай.

В Китай е в сила 30-годишна регулация, позволяваща по едно дете на семейство. Всяка бременност "извън плана" (втора бременност, бременност на самотна майка или на непълнолетна двойка) е принудително абортирана, ако жената не желае да се подложи доброволно на аборт или не плати солидна глоба.

Според Джай Джену (Zhai Zhenwu), директор на университетското училище Ренмин по социология и демография в Пекин, на 16 милиона бебета, родени в Китай всяка година, по-малко от един процент е "извън плана".

Някои китайски родители, които искат да имат второ дете, предпочитат да отидат в други страни, за да може да се роди детето. Но бягството от семейното планиране на китайските власти не е лесно осъществимо.


Засегнати чиновнически кариери

Г-жа Лиу, от провинция Шандонг, пристига в Лос Анджелис през септември миналата година, за да роди второ дете, което е щяла да бъде принудена да абортира в Китай.

Г-жа Лиу е на 36 години и вече има един син. И тя, и нейният съпруг, са държавни служители. Да имат повече от едно дете би означавало да плащат глоби и да загубят работата си. Вследствие на неочаквана бременност г-жа Лиу извършва аборт през 2004 г. Миналата пролет тя забременява отново, но този път тя решава да задържи бебето.

За да не допусне колегите й да открият за бременността и да я докладват, тя първоначално планирала да се скрие в дома на родителите си, като съобщи, че отива на външна програма за обучение. Въпреки това, някой от университета съобщава за бременността й на нейните ръководители.

"В днешно време политиката на семейно планиране в Китай е обвързана с кариерите на някои държавни чиновници. Един местен управляващ може да забрави за повишение, ако нещо се обърка в изпълнението на политиката за семейно планиране под негова юрисдикция. Моята бременност се превърна в инструмент за борба за власт сред някои длъжностни лица - ето защо някой съобщи за моя случай на по-високопоставените чиновници", каза г-жа Лиу пред Epoch Times.

Г-жа Лиу също заяви, че местната общинска управа е публикувала съобщение, че информаторите ще получат награди.

Тъй като са били засегнати кариерите на 6-7 чиновника, президентът на училището, вицепрезидентът му и директорът на "Демография и семейно планиране" са се опитали многократно да убедят г-жа Лиу да се подложи на аборт, каза тя.

В деня преди да напусне Китай чиновниците я посетили в дома на майка й, с цел да я проверят. За да изглежда по-слаба и да не личи, че е бременна, преди да се срещне с тях, тя затегнала колан около кръста си, каза г-жа Лиу.

"Помолиха ме да подпиша гарантиращо изявление, в което се казва, че не съм бременна, и че ще поема отговорност за последствията, ако съм."

Г-н и г-жа Лиу смятали, че най-лошото нещо, което би могло да се случи, е да им се наложи да плащат глоби или да загубят работата си. Но по-късно открили, че водоснабдяването, електричеството и отоплението на апартамента им са преустановени. Мястото за паркиране на г-жа Лиу било отнето и те разбрали, че дори е вероятно да загубят апартамента си.

За да спасят работата на съпруга, двамата дори обмисляли развод като последна мярка, защото ако им конфискували апартамента, те не биха били в състояние да си позволят още един, дори и ако похарчат всичките си спестявания, каза г-жа Лиу.

Г-жа Лиу в крайна сметка успява да напусне Китай и да пристигне в САЩ, използвайки възможността да придружи сина си, който се записва да учи в чужбина. Но чиновниците не спират да ги тормозят, дори след като напускат Китай.

"Те дори планирали да изпратят някой да 'уреди нещата' с мен, но се отказали, след като разбрали, че няма да проработи в САЩ."

На 2 декември г-жа Лиу ражда здраво бебе в Лос Анджелис.

"След като видях бебето си, почувствах, че мога да се справя с всичко", каза тя.


На ръба на психически срив

Г-жа Сонг е от град Далиан, северен Китай. Тя забременява с второ дете на около 40-годишна възраст. Тя също пристига в Лос Анджелис, за да спаси бебето си.

"Раждането на бебето трябва да e щастливо събитие, но преди да напусна Китай, бях на ръба на психически срив", каза тя.

Нейните колеги не са забелязали, че е бременна, защото винаги е била малко пълна, каза тя. Впоследствие се премества в различна област, където хората не я познават, така че никой да не я докладва на властите.

Въпреки това, тя все още трябвало да бъде много внимателна, когато излизала навън, каза тя.

"Винаги носих нещо в ръцете си или се навеждах напред, докато ходех, за да скрия корема си."

Г-жа Сонг каза, че успяла да напусне Китай чрез програма за обучение в чужбина, свързана с нейната работа.

Децата ми ще могат да растат здрави

Г-н Фанг (Fang) бил изпълнителен директор на голяма компания в провинция Шанши (Shanxi). С месечна заплата от близо 20 000 юана (4 845 лева), неговият доход бил по-висок от този на средно-заможно китайско семейство. След като научава, че раждането на второ, "незаконно" дете ще доведе до глоба от над 530 000 юана (128 395 лева) и до съответните съдебни спорове, той решава да напусне Китай с цялото си семейство.

"Вместо да страдаме и да понасяме финансови загуби, ние се чустваме по-добре сега в САЩ", каза г-н Фанг.

Притежаващи къща и кола, те са живели много по-комфортен живот в Китай, при все това г-н Фанг каза, че там често се чувствал отчаян.

Адаптирането към новия живот в Америка ни отнема време, особено научаването на новия език, добави той. "Но тук въздухът е свеж и също така има добра образователна система. Децата ми ще могат да растат здрави. Много съм доволен", каза той.

Според съобщенията в държавните медии от 2011 г., около 13 милиона аборта се извършват ежегодно в Китай, въпреки че официалната статистика включва единствено абортите извършвани в болниците.

Китай има най-високия процент на самоубийства при жените в света.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!