Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Ползите от червения чай

Ползите от червения чай
фото: Kan Zhong Guo

Повечето хора са запознати със здравословните ползи на чая поради антиоксидантните му свойства. Червеният чай обаче може би не е толкова широко известен. Ето някои от неговите полезни свойства.

1. Богат на минерали


Червеният чай е богат на калций, манган  и флуорид, с което помага за изграждането на костите и укрепва зъбите. Той е отлична подсилваща напитка поради голямото си съдържание на минерали като цинк, мед, магнезий и калий. Ето защо приемът на този чай може да подобри и правилното функциониране на бъбреците. Поради ниското си съдържание на танини и оксалова киселина той не способства образуването на оксалатни бъбречни камъни.

2. Забавя стареенето


Присъстващите в чая ройбос антиоксиданти забавят процеса на стареене на човешките клетки и повишават нивото на имунитета в човешкото тяло.

3. Подобрява имунната система


Червеният чай е богат на полифеноли – група антиоксидантни фитохимикали, които са полезни за здравето. Пиенето на червен чай може да има антикарциногенни, противовъзпалителни и противовирусни ефекти.

4. Без кофеин


Кофеинът природно отсъства в червеният чай, което го прави отлична напитка за тези, предпочитащи безкофеиновите чайове. Този чай е традиционно използван за облекчаване на безсънието и възстановяване на нормалния режим на сън.

5. Добър за кожата


Съдържащите се в червения чай алфа-хидрокси киселина и цинк са най-доброто за вашата кожа. Може да опитате и да нанесете тампон с червен чай директно върху кожата за облекчаване симптомите на акне, пъпки, слънчеви изгаряния или други свързани с тях кожни проблеми.

6. Камъни в бъбреците


Дори хората с бъбречни камъни могат да пият колкото искат червен чай поради липсата на оксална киселина в него.

7. Високо кръвно налягане


Чаят от ройбос може да облекчи стрес и нервни напрежения и да понижи кръвното налягане.

8. Антиспазматични агенти


Чаят е богат на антиспазматични агенти, които облекчават стомашните спазми и коремните болки.

9. Алергии


В много части на Южна Африка червеният чай се използва като ефектно средство за лечение на алергии като екзема, сенна хрема и алергичен бронхит.

10. Чудесна напитка


Червеният чай от ройбос е отлично средство за утоляване на жаждата и прави чудеса за активни хора като спортисти, хиперактивни деца и постоянни пътешественици. Повечето хора предпочитат червения чай в естествената му форма, без подсладители.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!