Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изненада! Болестите на богатите се лекуват по-трудно

Според легенда известният китайски лекар Гуо Ю заявил, че е по-трудно да се излекуват богатите хора. Известният в историята лекар Бян Чуе поддържал същото мнение.
 
По време на Източната династия Хан дворцовият лекар Гуо Ю често бил хвален за превъзходните си умения. Въпреки че бил дворцов лекар, той никога не отказвал да лекува бедни хора. Забелязал, че леченията му са по-ефективни за бедните. Всички били озадачени, че когато лекувал хората от висшата класа в обществото, резултатите никога не били толкова добри. Императорът смятал, че имало нещо необичайно, затова помолил благородниците да носят дрипи, когато ходят при Гуо Ю. Разбира се, те били излекувани много бързо. 

Императорът бил много обезпокоен и повикал Гуо Ю в двореца, за да го попита за това. Гуо Ю отговорил: "Принципът на лечението е концентрация. Справянето с болестите на висшата класа има четири трудности:

не спазват съветите на лекуващия си лекар, живеят непорядъчен живот, физически слаби са и често са толкова арогантни, че заплашват лекуващия си лекар. Например, когато някой прави акупунктура, трябва напълно да се съсредоточи върху работата. Всяко отклонение на иглата означава провал. Лечението на богатите често предизвиква безпокойство у лекаря и следователно това прави техните болести по-трудни за лечение."

Чувайки това обяснение, императорът кимнал в съгласие и наредил на хората от двореца да променят обноските си и лошите си навици. Поговорката: "Трудно е да се лекуват богатите" започнала да се разпространява след това.  

По стечение на обстоятелствата, Бян Чуе от периода на воюващите държави имал подобно мнение. Той пътувал до много различни държави и използвал уменията си, за да помогне за облекчаване страданието на хората. Въпреки че Бян Чуе притежавал невероятни умения, той имал правило за шестте вида хора, които не би лекувал: 

Хората, които имат власт и са надменни и арогантни.
Хората, които обичат парите повече от всичко друго.
Хората, които преяждат и препиват.
Хората, които са сериозно болни, но не са търсили помощ по-рано.
Хората, които са твърде слаби, за да приемат лекарства.
Хората, които вярват в магьосничеството, но не и в медицинската етика.  

Fang Lin/ Natashe Yang, Kan Zhong Guo

Източник/ци:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!