Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Zhong Yuan, Epoch Times

Пекински професор: Китайската реформа е в задънена улица

Д-р Шиа Йелянг (Xia Yeliang), Пекинския университет
Д-р Шиа Йелянг (Xia Yeliang), Пекинския университет (Zhong Yuan/ Epoch Times)

Професор от Пекинския университет, една от най-престижните институции за висше образование в Китай, се постави в опасно положение в наскорошните си коментари в Тайван, когато отрече китайската политическа система и заяви, че той и колегите му са загубили надеждата си в комунистическата партия.

Д-р Шиа Йелянг (Xia Yeliang), професор по икономика, заключи на семинара на Националния тайвански университет през декември, че икономическите реформи от последните 30 години са всичко, което може да се очаква, защото Китайската комунистическа партия (ККП) няма да се откаже доброволно от монопола си върху властта. При управлението на партията няма да има демократична политическа реформа в Китай, заяви той.

„Ако хората в Китай искат демокрация, обществото ще трябва да окаже натиск върху ККП в широк мащаб“, посочи той. По думите му еднопартийното управление често води до тиранично правителство поради липсата на надзор и ограничителни механизми.

Проф. Шиа изрази мнение, че ККП е контролирала изкъсо общественото мнение чрез монопол върху медиите, при което всички телевизии, радиа, вестници и издатели – в Китай, както и в Хонконг и Тайван в по-малка степен – предават партийната пропаганда по един или друг начин.

По думите му всички университети в Китай са обществени училища, директно контролирани от ККП.

Освен това партията поддържа т. нар. „стабилно общество“, чрез това, което Шиа нарича „национален тероризъм“, струвал 570 млрд. юана (90 млрд. щ. д.) през изминалата година – повече от всички военни разходи на страната. Според него тази година според изчисленията операцията ще надхвърли 95 млрд. щ. д.

Запитан от присъстващ сред публиката дали Китай е капиталистическа или социалистическа държава, Шиа отговори, че има капиталистически мотиви, но това е наистина държавен монополистки капитализъм, капитализъм на елита и на непотизма, а не капитализъм на свободния пазар.

„Те възприемат това, което им е от полза – коментира той по отношение на партийните чиновници. – нямат нито религиозна вяра, нито политически идеали. Те боготворят парите.“

Шиа изтъкна, че броят на участващите в местни протести в Китай е нараснал от десетки или хиляди в миналото, до десетки хиляди днес. Протестите избухват в нови и нови села и отчаяни хора са готови да умрат заради исканията си, притиснати от режима до такава степен.

Според него ще има още широко разпространени и насилствени социални конфликти, които, ако не бъдат разпръснати, биха могли да сложат край на комунистическия режим. По думите му тоталитарните режими като цяло са обречени на провал, рано или късно.
Ако повечето хора в страната са на мнение, че режимът е корумпиран, западащ и в разрез със социалното благоденствие, тогава е просто естествено хората да го съборят, посочва той, като за това ще е нужна работата на многобройни социални сили за известен период от време.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!