Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Научните открития на 2011 г.

Stephanie Lam

През 2011 г. учените бяха много заети. Имаше много нови открития, дискусии и аргументи. Два елемента бяха добавени към периодичната таблица, а над 1000 нови видове бяха идентифицирани само в Нова Гвинея. Тук ще ви представим компилация на много интересни и значими научни събития от изминалата година.

Органични и животоподдържащи молекули, открити в космоса

През 2011 г. се появиха допълнителни данни за възможността за съществуването на вода и живот на Марс. Лед със същия състав като в океаните на Земята бе открит на кометата Hartley 2. Младата звезда TW Hydrae бе забелязана с диск, пълен с водни пари, простиращ се на почти 200 пъти разстоянието между Земята и Слънцето. Според учените това предполага, че водата е често срещана във Вселената.

Молекулярен кислород бе намерен в мъглявината Орион и учените се надяват да открият още молекули кислород в други области на образуване на звезди.

Учените откриха прокариоти, за които се смята, че са живи от 34 000 години. Организмите са открити във флуиди, намиращи се в кристали на сол, формирани преди 34 000 години. Учените са били в състояние да отглеждат тези организми, което потвърждава, че те са все още живи. Смята се, че тези организми са първоначалните, които са били уловени в "капан" преди 34 000 години, а не техни потомци, защото околната среда във флуидите не е била благоприятна за репродукция.

Учените откриха прокариоти, за които се смята, че са живи от 34 000 години. Организмите са открити във флуиди, намиращи се в кристали на сол, формирани преди 34 000 години. Учените са били в състояние да отглеждат тези организми, което потвърждава, че те са все още живи. Смята се, че тези организми са първоначалните, които са били уловени в "капан" преди 34 000 години, а не техни потомци, защото околната среда във флуидите не е била благоприятна за репродукция. (Brian Schubert)

Астробиологът на НАСА д-р Ричард Б. Хувър откри в метеорити микровкаменелости на организми, подобни на цианобактериите или синьо-зелените водорасли.

Астробиологът на НАСА д-р Ричард Б. Хувър откри в метеорити микровкаменелости на организми, подобни на цианобактериите или синьо-зелените водорасли. (Journal of Cosmology -- JournalofCosmology.com)

Вкаменелости на плезиозавър с ембриом, което предполага, че плезиозаврите са били живородни.

Вкаменелости на плезиозавър с ембриом, което предполага, че плезиозаврите са били живородни. (Националния исторически музей на Лос Анджелис)

Бенгалските чинки използват граматиката в песните си.

Бенгалските чинки използват граматиката в песните си. (Wikimedia Commons)

В Австралия са наблюдавани делфини, които повдигали голяма раковина от водата и я разклащали, за да изпадне риба, с която да се нахранят.

В Австралия са наблюдавани делфини, които повдигали голяма раковина от водата и я разклащали, за да изпадне риба, с която да се нахранят. (Murdoch University)

Бе открито, че пуерториканският анолис е в състояние да реши задачи, предназначени за изпитване на интелигентността на птиците, и дори са му необходими по-малко опити, за да се научи.

Бе открито, че пуерториканският анолис е в състояние да реши задачи, предназначени за изпитване на интелигентността на птиците, и дори са му необходими по-малко опити, за да се научи. (Manuel Leal/Duke University)

Установено е, че гарваните използват своите човки, подобно на ръце, за да си посочват и предлагат обекти един на друг.

Установено е, че гарваните използват своите човки, подобно на ръце, за да си посочват и предлагат обекти един на друг. (Accipiter/R. Altenkamp, Berlin)

Изследване откри, че мозъкът на малките паяци е толкова голям, че изпълва телата им и "прелива" в краката им.

Изследване откри, че мозъкът на малките паяци е толкова голям, че изпълва телата им и "прелива" в краката им. (Patrick Clenet/Wikimedia Commons)

Сложни органични молекули, наподобяващи въглища и нефт, бяха открити в космоса. Освен това нуклеотидни бази, основните компоненти на ДНК, бяха открити в метеорити. Някои други молекули, подобни на нуклеотидни бази, наричани "аналози на нуклеотидни бази", също бяха открити. Някои от тях не се срещат в земната биология.

Човешкото тяло

Ползите от медитацията: Изследване от 2011 г. показва, че медитацията може да подобри настроението (като се отразява с промяна във фронталния лоб на мозъка); увеличава плътността на сивото вещество в областите на мозъка, свързани с ученето и паметта, емоциите и др.; предотвратява психични разстройства; увеличава свързаността между различни части на мозъка и намалява свиването на мозъка, дължащо се на застаряването, както и подобрява пост-травматичното стресово разстройство.

Ехолокация на незрящи хора: Учените откриха, че някои хора могат да използват ехолокация (начин да възприемат околната среда, като издават звуци и съдят за разстоянието до обектите от ехото на звуците), за да им помага да "виждат". Установено е, че тези хора в действителност обработват звуците, които използват за ехолокация, в зрителния център на мозъка си.

Клинично прилагана магнитна стимулация: Бе установено, че магнитната стимулация е ефективна в подпомагането на възстановяване от инсулт и рехабилитация след загуба на говор от инсулт, както и за предотвратяване на загуба на паметта.


Археология

Каменни брадви, датиращи от около 1 760 000 години, са открити в Кения.

В Израел пък намериха сложно серийно производство на остриета от преди 400 000 години. Изследователите откриха доказателство за добре планирана производствена линия, което е позволявало ножовете да бъдат направени ефективно и по стандартизиран начин. Кремъци, които най-добре отговаряли на технологията, били избрани като суровина, а механиката на разрушаването на камъка е била взимана под внимание в производството. Крайните продукти имали остър ръб за рязане и тъп край за лесно захващане.

Съвременната наука разкрива древната китайска мъдрост

Древните китайци са имали много по-различен подход от науката на Запада и резултатите са били много ефективни. С помощта на технологии съвременните учени започват да разкриват някои от тайните им.

НАСА наскоро беше в състояние да изобрази супернова, отдалечена на 8000 светлинни години от нас, която китайците наблюдавали преди 2000 години и документирали в историческите си записи. Древните китайци наричали суперновата "гост-звезда" и описали, че тя има пет цвята.

Бе установено, че военна стратегия, описана подробно в "Изкуството на войната" на Сун Дзъ, която е използвана от китайците до 144 г. пр. Хр, съответства на съвременната теория на игрите, която започва да се развива през 1940-те.

Бе открито, че мъхът, който отдавна се използва в традиционната китайска медицина, съдържа ензим, който може да блокира ефекта на някои химични вредни агенти, както и да лекува болестта на Алцхаймер. Учените го синтезират за използване за медицински цели. Преди това са използвани подобни инхибитори, но те не са толкова ефективни като инхибиторите, намерени в китайския мъх.

Необясними явления

Неестествени дъждове: 2011 година започна и завърши с проливни дъждове, които не бяха от вода. През първата седмица на годината имаше редица случаи, в които множество птици паднаха от небето по целия свят. През март повече от 100 червеи валяха над шотландски студенти по време на час по физическо възпитание. През септември кит бе намерен да лежи на тревата на 800 метра от бреговата линия в Англия. Някои предполагат, че ненормален времеви феномен може да е вдигнал кита от морето и да го е изхвърлил на земята, въпреки че не е записано необичайно метеорологично събитие.

На 12 декември повече от 100 ябълки заваляха върху път в Англия. Отново времето беше спокойно и няма обяснение за явлението.

Феноменът, наричан "неестествени дъждове", е документиран от 1500 г. В един случай от 1974 г. твърдо сварени яйца валят в продължение на няколко дни. В селото Йоро, Хондурас, риба пада всяка година между май и юли. Интересното е, че във всеки случай на неестествен дъжд падат само един вид животни или един вид предмети. Дъждът от птици, който се случи в началото на годината в Арканзас, дори беше от само един пол птици - падаха само мъжки червенокрили косове.

Статуи на Буда оживяват? Статуи на Буда са наблюдавани да движат устните си, да мигат, да движат гърдите и ръцете си и да излъчват светлина този февруари в будистки център в Малайзия. Това явление е наблюдавано в продължение на около час и е записано от някои от над 100-те членове в центъра.

Някои се опитват да обяснят движещите се статуи на Буда като колективна илюзия сред членовете на будисткия център, но никой не е в състояние да обясни видеоклиповете, които показват как статуите на Буда се движат.

Сняг през лятото: През юли тази година валя сняг и градушка в Шанхай, Китай, в ден, когато температурата достигна 37,9 градуса по Целзий. Учените не са сигурни как това може да се случи.

Легендарно цвете: Миниатюрни цветове, за които се вярва, че са Удумбара, описана в будистките канони, продължава да цъфти по света. За цветето се казва, че цъфти веднъж на всеки 3000 години и предвещава пристигането на свещения крал, който ще спаси хората по света.

Легендарната Удудмбара е забелязана за първи път в Корея през 1997 г. Под микроскоп могат да се наблюдават венчелистчетата и тичинките на цветето. Изглежда, че цветето не се нуждае от хранителни вещества, тъй като е откривано върху метал, стъкло, пластмаса и дори статуя на Буда.

Поява на огромни дупки из целия свят: Огромни дупки се появиха по света, някои от които се образуваха през нощта. Предполага се, че огромните дупки се появяват поради естествена ерозия, но това не обяснява защо повечето от дупките са идеално кръгли, сякаш са пробити със сонда.

Спонтанно изгаряне на хора: Друг случай на спонтанно изгаряне на хора бе документиран тази година. При тези изгаряния хората изгарят до смърт без външен източник на възпламеняване. Цялото тяло може да изгори да пепел, но околните обекти изобщо не са или са засягани съвсем малко.

Какво се случва след смъртта?
На 30-та годишнина на Международната асоциация за изследване на близки до смъртта състояния се проведе конференция в Дурхам, където изследователите представиха новите си открития за този тип изживявания.

За близките до смъртта изживявания разказват хора, обявени за мъртви или намирали се близо до смъртта и по-късно реанимирани. Примери за това включват промяна на възприятията и начина на мислене, чувство за мир и спокойствие, получаване на екстрасензорно възприятие, преглед на живота и осъзнаване на ефекта от действията, усещане за напускане на тялото, виждане на починали и същества като ангели, усещане за навлизане в друго измерение.

Все повече доказателства потвърждават достоверността на близките до смъртта изживявания. Това насърчава пробив в разбирането на взаимовръзката между съзнанието и мозъка, тъй като в много случаи пациентите претърпяват сериозни увреждания на мозъка или мозъчна смърт. Така настоящото схващане, че всички дейности на съзнанието се предизвикват от мозъка, е поставено под въпрос.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!