Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Stephen Gregory & Helena Zhu, Epoch Times

HRWF: Китайският режим замесен в забрана на Фалун Гонг книги в Русия

Основният текст на духовната практика Фалун Гонг е изучаван в 114 страни по света, преведен е на 30 езика, и е бил неоспорим бестселър в Пекин, но миналата седмица районен апелативен съд в Русия го забрани. Human Rights Without Frontiers International (HRWF) и други активисти за човешки права, както и практикуващи Фалун Гонг твърдят, че забраната се дължи на натиск върху Русия от китайския режим...


През октомври съд в град Краснодар, южна Русия, забрани в национален мащаб основния текст на Фалун Гонг ("Джуан Фалун"), две Фалун Гонг брошури, както и два доклада и една книга - разследвания за човешките права, подробно описващи насилственото отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в Китай. На 22 декември решение на апелативния съд потвърди забраната.

Адвокатът по човешките права Дейвид Матас подписва книгата си "Кървава реколта: избиването на практикуващи Фалун Гонг с цел отнемане на органите им" по време на представянето й в Университета Колумбия, Ню Йорк, на 12 март 2010 г.
Адвокатът по човешките права Дейвид Матас подписва книгата си "Кървава реколта: избиването на практикуващи Фалун Гонг с цел отнемане на органите им" по време на представянето й в Университета Колумбия, Ню Йорк, на 12 март 2010 г. (Jan Jekielek / Epoch Times)

Същото дело се разглежда за първи път през август 2008 г. в Краснодар. Тогава практикуващите Фалун Гонг обжалват успешно решението. Възражението им, че никога не са били уведомени, въпреки че са засегнати от делото, се приема. Съдът в Краснодар разследва случая през следващите две години като през октомври приема въпросната литература за "екстремистка".

След като е оповестено първоначалното решение през 2008 г., управителят на Московската хелзинкска група и лауреат на наградата "Сахаров", Людмила Алексеева, осъжда съдебното дело като незаконно.

"Решението е взето единствено защото практикуващите Фалун Гонг са преследвани в Китай и лидерите на страната ни имат добри отношения с Китай. Ясно е, че тези решения са взети по политически причини, за да получат одобрение от китайските лидери", Алексеева заявява по това време.

Практикуващите Фалун Гонг в Русия също заявяват, че китайският режим стои зад решението от миналата седмица.

В доклад от 26 декември HRWF, неправителствена организация със седалище в Брюксел, Белгия, предположи, че решението на съда е повлияно от Китай. В доклада се казва, че Москва помага на Пекин в борбата му срещу Фалун Гонг въз основа на два договора: Договорът от 2001 г. за приятелство между Русия и Китай и Шанхайската организация за сътрудничество - организация за взаимна сигурност, основана през 2001 г.

Тормозът на практикуващите Фалун Гонг в Русия включва насилствено връщане в Китай на китайски граждани, които практикуват Фалун Гонг, забрана на публични дейности, извършвани от практикуващи Фалун Гонг, и отказ на властите да регистрират нови Фалун Гонг организации.

Подобно на съдебното решение преди от около седмица, в дело от 2005 г. е отказана регистрация на вестник "Фалун Гонг Днес" и публикуването му е забранено. Според HRWF, властите се позовават на Договора за приятелство между Русия и Китай.

Фалун Гонг (Фалун Дафа) е духовна практика, която включва практикуване на медитативни упражнения и водене на живот съгласно принципите истинност, доброта и толерантност. Представен за първи път пред обществеността в Китай през 1992 г., Фалун Гонг набира бързо висока популярност. Според китайски държавни служители броят на хората занимаващи се с практиката през 1999 г. е бил 100 милиона души.

През юли 1999 г. тогавашният глава на Китайската комунистическа партия, Джянг Земин (Jiang Zemin, Цзян Цзъмин), дава нареждане да се започне кампания за "унищожаване" на Фалун Гонг. Според Информационният център на Фалун Дафа, стотици хиляди практикуващи Фалун Гонг са задържани във всеки един момент и са подложени на изтезания и злоупотреби.

Най-тежката форма на злоупотреба с тях е насилственото отнемане на органите им. Бившият държавен секретар на Канада за Азиатско-тихоокеанския регион, Дейвид Килгор, и канадският адвокат по човешките права, Дейвид Матас, публикуваха два следствени доклада и една книга ("Кървава реколта", 2009 г.), в които описват случая на десетки хиляди практикуващи Фалун Гонг, които стават жертва на насилственото отнемане на органи из цял Китай, което допринася за бума на пазара за трансплантация на органи.

В частта от решението на апелативния съд сега, отнасяща се до забраната на докладите на Килгор и Матас, изрично се отбелязва, че публикуването им в Русия "може да създаде негативен образ у читателите относно Китай". 

Въпреки че нито Килгор, нито Матас са били някога в Краснодар, не са били информирани за процеса и не са били представяни в съда от някого, двамата мъже ще бъдат обект на съдебно преследване, ако някога влязат в Русия да обсъждат своите разследвания. Същевременно техните трудове са предмет на конфискация от страна на полицията.

"Прилагането на закона по този начин е злоупотреба", каза Матас, коментирайки забраната от руския съд. "Това показва, че съдебната система и прокуратурата в Русия не зачитат човешките права." 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!