Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Поредна заплаха от отровно мляко в Китай

Sophia Fang & Jane Lin, Epoch Times

Нова заплаха от отровно мляко се появи в Китай. Този път китайската общественост изглежда по-решена да се предпази от вредите. Китайски нетизени призовават за бойкот на най-големия производител на мляко в Китай, Mengniu Dairy Co, след като в млякото му бяха открити прекомерни нива на канцерогени. Но властите са издали забрана за отразяване на новината.

На 24 декември Генералната администрация на Китай за контрол на качеството, инспекция и карантина (GAQSIQ) публикува резултатите от изследвания, проведени върху течни млечни продукти, извършени през октомври 2011г. Те показват, че прекомерно съдържание на афлатоксини е било открито в две партиди млечни продукти, произведени от Mengniu Dairy и базираната в Фуджян (Fujian) Changfu Dairy.

Официалните изследвания откриват една партида от 250-милилитрови разфасовки на чисто мляко, произведено от Mengniu, съдържащи 1,4 пъти допустимото ниво за афлатоксин М1, както и друга партида от Changfu, съдържаща 80% по-високо от допустимото ниво.

На 26 декември GAQSIQ обяви на своя уебсайт, че мухлясал фураж е бил причината за високите нива на афлатоксини в млякото на двете компании.

Афлатоксинът е сред най-канцерогенните вещества и продължителният прием може да предизвика рак на черния дроб и стомашно-чревни злокачествени заболявания.

Централният одел за пропаганда на комунистическия режим издаде обща забрана за отразяване на новината, обявявайки, че само на "авторитетните" държавни медии се разрешава да докладват по този въпрос. Това става ясно от микроблог съобщение, което бе бързо изтрито от властите, но бе публикувано от редактор на 21 Century Business Herald.

Китайските потребители реагираха с възмущение, особено поради забавените от GAQSIQ резултати от изследванията с два месеца.

Д-р Юн Ушин (Yun Wuxin), завършил университета “Пърдю” с диплома по хранителни науки, заявява в микроблога Weibo, че тестването за афлатоксин отдавна е рутинен тест за млечни продукти. Фактът, че млякото на Mengniu се проваля на този тест със 140%, показва потенциално големи проблеми с производството и контрола на качеството.

Професор, който е инспектирал мляко и други хранителни продукти в Китай, коментира пред Epoch Times при условие за анонимност, че стандартната граница за Китай на афлатоксин в млякото е по-малко от 0,5 милиграма на кг. и ако партида сурово мляко превишава това ниво, тя не трябва да бъде пакетирана и продадена. Двете партиди отровно мляко трябва да не са били тествани по време на производството, каза той.

Компания Мengniu призна "грешката" си и каза, че партида отровно мляко е била унищожена и не е била доставена до пазара. Те също така се извиниха на обществеността.

През последните години Mengniu е свързвана с множество скандали и се е извинявала много пъти: през 2008 г. за скандал с меламиново мляко, през 2009 г. за добавяне на остеобласти към млечни продукти и през ноември 2011 г. за прекалено големи количества от E. Coli в шоколадов сладолед.

Въпреки това китайските потребители и някои медии се съмняват в твърденията и извиненията на компанията.

Китайските медии писаха много за Mengniu. "Най-важната задача не е да се извини и не е да се поправят връзките с обществеността. Вместо това, Mengniu трябва да бъде отговорна и да постави здравето на потребителите на първо място", пише Jinan Daily.

"Има ли някой, който вярва в това извинение? Честността липсва. Това е просто PR ход", отбелязва Guangming Daily.

Някои китайски нетизени призоваха хората да бойкотират продуктите на Mengniu и десетки хиляди душиизразиха своята подкрепа онлайн.

Един блогър пише, че Mengniu е имала множество скандали и извиненията просто няма да ги прекратят. Семейството му ще спре да консумира млечни продукти на Mengniu отсега нататък.

Според друг блогър Mengniu няма съвест и не е показала нито разкаяние, нито е компенсирала след многократно направените грешки. Най-доброто, което Mingniu може да предложи, е да спре производството на млечни продукти.

"Ако една страна не може да осигури на своите хора най-основните неща, какво друго може да се очаква?", пише трети.

Акциите на Мingniu паднаха с 24% в Хонгконг на 28 декември, което е най-голямата загуба от септември 2008 г. насам.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!