Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Zhou Xiaohui, Epoch Times (със съкращения)

Спасяването на Гао – шанс за възраждане на американската външна политика

Непреклонността на китайския адвокат по човешките права Гао Джишенг (Gao Zhisheng) му спечели горчива победа: той принуди китайския комунистически режим да прибегне до открита липса на правосъдие, за да го накара да замълчи. Сега САЩ са изправени пред предизвикателството да изградят спрямо китайския режим политика, която да си струва страданието и куража на Гао и китайския народ.

Китайската комунистическа партия (ККП) предпочита да потиска изтъкнати дисиденти под маската на закона, но в случая на Гао тази преструвка премина всякакви граници на правдоподобността.

Гао Джишенг в офиса си в Пекин, 2 ноември 2005 г.
Гао Джишенг в офиса си в Пекин, 2 ноември 2005 г. (VERNA YU/AFP/Getty Images)

Неотдавна режимът обяви, че Гао ще излежи тригодишната си присъда, на която бе осъден първоначално в показен процес през декември 2006 г. Първоначално тази присъда бе отложена, като Гао бе поставен в пет годишен изпитателен срок. Сега присъдата влиза в сила с довода, че Гао е нарушил условията на пробацията си.

От 2006 г. той многократно е отвличан, задържан и подлаган на жестоки изтезания. Последно е отвлечен през април 2010 г. и оттогава е държан на неизвестно място.

Как, държан от режима за последните 20 месеца, адвокат Гао би могъл да наруши условията на пробацията си? Затворническата му присъда е най-новият ход на партията в продължаващото съревнование на воля между нея и Гао.

Ако Гао бе отстъпил пред ККП, мълчанието му или дори публично изразеното му разкаяние биха свидетелствали за ефективността на партийния терор. Присъствието му би било предупреждение за всички останали, които биха могли да се замислят за неподчинение на партията.

Фактът, че ККП не го е освободила, може да означава единствено, че Гао се е придържал упорито към първоначалните си убеждения. Освобождението на един неразкаял се Гао би се равнявало на признание за поражение от партията пред силата на съвестта на един човек.

Освен това, в очите на партийното ръководство освобождаването му би било равносилно на признание, че преследването на Фалун Гонг е било погрешно. ККП трябва да продължава да държи Гао в затвора, за да избягва признанието, че е отговорна за престъпленията си.

Новата присъда на Гао получи остри критики. Говорителят на държавния департамент на САЩ, Виктория Нюланд, заяви, че САЩ са „дълбоко разочаровани“ от новината, и призова за незабавното освобождение на адвоката.

„Няма нищо законно в начина, по който властите действаха в случая на Гао Джишенг… Международната общност не трябва да отслабва критиките си към тази пародия на правосъдието“, коментира Катрин Бабър, заместник-директор на „Амнести Интернешънъл“ за Азия и Пасифика.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Катрин Аштън призова за „незабавното освобождаване [на Гао] и за информация относно неговите състояние и местоположение“.


Отношенията с Китай

Критиките към тормоза на ККП над адвокат Гао е част от дългогодишната, принципна защита на Запада към демокрацията, свободата и човешките права.

След като САЩ установяват официални дипломатически отношения с Пекин през 1979 г., съществуват много основни различия, но има и взаимни интереси, което прави сътрудничеството между двете страни възможно. Човешките права обаче винаги са били централна тема в американско-китайските отношения.

По време на ерите на Картър и Рейгън бяха отстъпничеството на тенисиста Ху На, политиките относно населението, Тибет и други въпроси за човешки права.

Кръвопролитието на пл. „Тянанмън“ се случи по времето на Буш старши, чиято администрация поведе западните държави да налагат политически и икономически санкции срещу комунистически Китай.

През ранните години на администрацията на Клинтън човешките права и икономиката бяха свързани. По-късно, поради влиянието на големите корпорации, те станаха разделени и САЩ загубиха важна разменна монета за справянето с проблеми с човешките права.

Докато Буш младши правеше важни публични изявления, критикуващи репутацията на китайския режим по отношение на човешките права, неговата администрация продължи да поддържа фокуса върху икономическите отношения на САЩ с Китай и приоритизира войната срещу тероризма.

Подобно на Буш и президентът Обама е говорил твърдо относно човешките права, но ККП не е отговорила на думите му. През последните няколко години партията засили репресиите си върху дисидентите от всякакъв тип.


Възраждането на Америка

На неотдавнашната среща на APEC президентът Обама обяви, че САЩ са поели водачеството в многобройни инициативи за ограничаване влиянието на ККП.

ККП преследва китайците, които имат съвест. Те са надеждата за бъдеще на Китай; тези, които ще изтласкат Китай към хуманна политика, която вече няма да заплашва световните мир и стабилност.

Като подкрепя с конкретни действия хората, репресирани от китайския режим, Америка ще стане по-силна, оставайки вярна на себе си. Помагайки на китайските дисиденти, САЩ ще помогнат на онези, които търсят за Китай бъдеще, което да е в хармония с универсалните принципи, на които е изградена Америка.

С настъпването на новата година САЩ имат възможност за обновление на подхода си спрямо Китай. Индивидът, най-дръзко критикувал нарушенията на основните човешки права от страна на китайския режим, е Гао Джишенг. Неговото спасение е възможност за началото на една американска външна политика, базирана на принципите и истинските интереси на САЩ.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!