Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРОСС

Последният подарък на Ким Чен Ир: Прясна риба по магазините

Пхенян, Северна Корея /КРОСС/  Жителите на севернокорейската столица Пхенян получиха специален подарък от наскоро починалия си лидер Ким Чен Ир -  доставка на прясна херинга в магазинната мрежа, съобщава „Вашингтон пост”, позовавайки се на държавна агенция КЦНА.

Според агенцията, севернокорейският лидер е изразил намерението си да осигури риба за своите съграждани ден преди да почине от масиран инфаркт на 17 декември. Най-малкият му син и негов наследник, Ким Чен Йън, приел волята на баща си присърце и „взел всички необходими мерки да осигури доставката на риба в столицата навреме, въпреки своя траур”.  В страната е обявен официален траур до погребението на „вожда” на 28-29 декември.

Гладът и недохранването са основните проблеми за бедното население на комунистическата държава, след като Ким Чен Ир постави разходите за отбрана на първо място.  От ООН вече предупредиха властите в Пхенян, че доставките на храни и дневните дажби в страната са неадекватни. Според организацията те задоволяват едва около 1/3 от от минималния дневен прием на калории на населението. Дори САЩ обмислят доставката на хранителни припаси за своя идеологически враг.

Севернокорейските власти все още не са разкрили пълната картина на щетите от големия глад, в следствие на който в средата на 90-те години загинаха между 5 и 10% от населението на страната.

/ВС/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!