Следвайте "Буднаера" в Телеграм

DarikFinance

Златна треска в почти фалиралата Гърция

В селските райони на Гърция, където овчари от време на време откриват глинени съдове и полуразрушени класически сгради, безработицата е висока, цените се покачват и легендите за съкровища завладяват умовете на все повече хора.

Разказва се за погребална златната свиня със седем златни прасенца, монети от времето на Александър Велики или различни византийски императори и латински принцове, съкровищата на отдавна умрели турски паши и нацистки офицери, пише AP.

След две години на строги икономии и тежки жертви, на намаляване на заплати, покачващи се данъци и растяща безработица, все повече и повече гърци тръгват по следите на заровени богатства.

15-метров тунел в хълм край Гревена, който все още съдържа мотика и маска, свидетелства за безплодните усилия на петима мъже, арестувани от полицията преди няколко дни.

Гревена се намира на 400 км северозападно от столицата Атина, в Западна Македония. В района са се водили тежки боеве между окупационните германски войски и бойци на съпротива по време на Втората световна война.

Не е ясно какво точно са търсели иманярите в хълма, дали гроб на древен владетел или съкровище заровено от германците по време на изтеглянето им.

Дори в центъра на Солун, втория по големина град на Гърция, се носи легенда, че при строителните работи на мястото на стара турска къща, са открити сандъци със златни монети.

Често на черния пазар се предлагат карти, претендиращи, че съдържат координатите на съкровища. Цените на подобни творения достигат хиляди евро

Една от тези карти, вдъхнови седем души да пробият 11 метрова дупка близо до изоставена каменоломна в Пенталофо, на 25 км северно от Солун. Въпреки че като предпазна мярка те работели само след залез слънце, полицията ги хваща и иманярите аматьори са осъдени на по 5 години затвор.

Но полицейските акции не спират гърците. В хълмовете на Варвара, в Халкидическия полуостров групи иманяри дълбаят възвишенията едно след друго. Те търсят един тон злато, заровено от турска банда, която била унищожена в засада малко след това, някъде през размирните години на средата на XIX век.

По принцип гръцкото законодателство дава възможност на хората да търсят съкровища съвсем легално, като при намирането им получават дял от стойността на откритието си.

Но законът съдържа и клопки за непредпазливите. През 2003 г. гърци откриха хиляди антични монети, погребани близо до град Пела. Тогава претенциите на откривателите не бяха удовлетворени с аргумента, че им е било дадено разрешение за търсене на златни ценности, а не на антики.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!