Следвайте "Буднаера" в Телеграм

StandartNews

Община Пловдив платила 700 000 лева за метли без дръжки

София. Община Пловдив е платила 700 000 лева за метли, от които почти половината са без дръжки. Договорът за тях бил подписан от бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов малко преди да сдаде властта и от бившия шеф на "Чистота"- Пловдив месец преди да напусне, предаде бТВ.

"Така стана, че договорът беше подписан ноември. Но ако ние не го бяхме подписали, градът нямаше да бъде обезпечен с метли. Сега щяха да се оплакват, че няма с какво да се мете", казва Радослав Кошински, бивш директор на "Чистота"-Пловдив.

"За мен най-притеснителното е, че на прага на зимния сезон, когато метли не са ни нужни, ни се доставят 180 000 метли в предприятието", обясни Иван Стоянов, директор на "Чистота" - Пловдив от 1 декември 2011 г.

Според договор, стрък от растението жилавика струва 2,49 лева. Новият управител оспорва цената.

"Няколко сравнения направихме. Казаха, че може по 70 стотинки, по 80 стотинки. Жълта метла с дръжка на пазарна цена е под 3 лева на едро", обясни Иван Стоянов.

Другият парадокс е липсата на дръжки. Оказва се, че всяка метачка трябва сама да си набави приспособление, на което да закрепи метлата. Оказва се, че всяка дръжка всъщност е откършен клон от пловдивските паркове и градинки.

"Защо да купуваме всяка метла с дръжка?! Това е все едно като си карате колата и когато ви се изхабят гумите, да си хвърлите колата и да си купите нова! Ами, сменят се само гумите! Същото е и при метлите - сменя се само долната част, която се изхабява. Една дръжка кара по 3 години", смята Радослав Кошински.

В комуналната фирма "Чистота" работят няколкостотин метачки. Всяка от тях ще трябва да оползотвори между 50 и 100 метли в рамките на една година. Критиците на подобно допускане изчислили, че в този случай животът на метлата е между 3 и 6 дни.

Новата градска управа е решена да въведе механично почистване на улиците, въпреки уговорените от предишната местна власт 320 000 метли на стойност 700 000 лева.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!