Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Focus News

Димитър Николов: Петролопроводът "Бургас –Александруполис" крие рискове за цялото Южно Черноморие

Бургас. Проектът за петролопровода „Бургас – Александруполис” не е изгоден и крие рискове за екологията не само на Бургас, но и за всички населени места около Бургаския залив и въобще за цялото Южно Черноморие. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” кметът на Бургас Димитър Николов по повод решението на правителството да прекрати участието на страната ни в проекта.

По думите му експертите не дават 100% гаранция, че няма да има проблеми при транспортирането на нефта през Бургас. „Тъй като това огромно количество суров нефт трябва да се транспортира 12 месеца в годината, за да се реализира в икономически смисъл капацитетът на петролопровода, през зимата и особено през по-бурните дни рискът от авария, разлив и оттам замърсяване на целия залив е много голям”, поясни бургаският кмет.

Мненията, че и без това в Бургас има рафинерия и петролопроводът няма да промени много екологичната ситуация в града, Димитър Николов коментира с думите:
„Рафинерията в Бургас в момента преработва пет-шест пъти по-малко количество нефт, отколкото е прогнозното количество за петролопровода. В рафинерията е изграден пристан, изградени са необходимите съоръжения. А за самия петролопровод прогнозното строителство и прогнозните инженерни дейности са в непосредствена близост до най-уязвимите, защитени от НАТУРА, екологични райони на територията на Бургаския залив”.

По думите на Димитър Николов възможността петролопроводът да създаде работни места е нищожна спрямо рисковете, които крие съоръжението. Според разчетите на експертите, ако петролопроводът бъде изграден, ще бъдат създадени не повече от 50 работни места.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!