Focus News

Димитър Николов: Петролопроводът "Бургас –Александруполис" крие рискове за цялото Южно Черноморие

Бургас. Проектът за петролопровода „Бургас – Александруполис” не е изгоден и крие рискове за екологията не само на Бургас, но и за всички населени места около Бургаския залив и въобще за цялото Южно Черноморие. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” кметът на Бургас Димитър Николов по повод решението на правителството да прекрати участието на страната ни в проекта.

По думите му експертите не дават 100% гаранция, че няма да има проблеми при транспортирането на нефта през Бургас. „Тъй като това огромно количество суров нефт трябва да се транспортира 12 месеца в годината, за да се реализира в икономически смисъл капацитетът на петролопровода, през зимата и особено през по-бурните дни рискът от авария, разлив и оттам замърсяване на целия залив е много голям”, поясни бургаският кмет.

Мненията, че и без това в Бургас има рафинерия и петролопроводът няма да промени много екологичната ситуация в града, Димитър Николов коментира с думите:
„Рафинерията в Бургас в момента преработва пет-шест пъти по-малко количество нефт, отколкото е прогнозното количество за петролопровода. В рафинерията е изграден пристан, изградени са необходимите съоръжения. А за самия петролопровод прогнозното строителство и прогнозните инженерни дейности са в непосредствена близост до най-уязвимите, защитени от НАТУРА, екологични райони на територията на Бургаския залив”.

По думите на Димитър Николов възможността петролопроводът да създаде работни места е нищожна спрямо рисковете, които крие съоръжението. Според разчетите на експертите, ако петролопроводът бъде изграден, ще бъдат създадени не повече от 50 работни места.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!