Следвайте "Буднаера" в Телеграм

vsekiden.com

Как да пестим пари в кризата?

Записвайте всички покупки и смятайте касовите бележки

Въпреки че повечето хора харчат пари с охота, а за някои дори това е мания, по време на криза трябва да сме изключително внимателни с финансите си. Много фирми фалираха, а хора затъват в заеми.
Основният счетоводен принцип е разходите ви да не превишават приходите.

По правило в големите супермаркети цените са значително по-ниски отколкото в малките магазинчета. Освен това често има промоции.
Затова за да не купувате повече неща, от тези, които са ви необходими винаги си правете списък от вкъщи преди да отидете на пазар и стриктно си го следвайте. Ако ви се прииска да купите нещо извън списъка, си задайте въпроса – имам ли нужда от това сега?

Преди да посегнете към някой по-скъп артикул, огледайте и долните редове. Можете да намерите същия, но на много по-ниска цена. Обикновено скъпите продукти са на нивото на очите, а по-евтините на долните редове.

Не слагайте твърде много пари в портмонето си. Експертите твърдят, че когато видите по-голяма сума в него, се успокоявате и сте склонни да правите повече и по-големи и скъпи покупки. Затова намалете парите в портмонето си и не винаги взимайте кредитната си карта.

Заделете си една малка сума във вътрешен джоб или на място, което не виждате често в портмонето си. Стремете се да избягвате скъпите маркови продукти. Наистина марковите стоки в повечето случаи са по-качествени, но ако се двоумите дали да си купите по-скъпа или по-евтина дреха, заложете на по-евтината.

Ако сте пушач, може да се замислите да намалите цигарите. Пушачите често не си дават сметка колко пари дават за цигари. Ако на ден пушите по една кутия от средно 4 лева, за седмица вие давате 28 лева, а на месец- 112 лева. Помислете колко неща можете да направите или да си купите с тези пари.

Ходете пеша, съветват специалистите. Дори в студеното време е полезно да се ходи пеша. Така хем раздвижвате тялото си, хем пестите от гориво.
Пишете на лист всеки ден колко пари за какво сте изхарчили. По този начин ще си дадете сметка, че често купувате ненужни неща и харчите прекомерно, без да е необходимо.

Златни правила за пълен джоб

*Не купувайте ново. Потърсете дрехи, техника, мебели втора употреба – разликата в цената често е над 50%, а вършат работа еднакво.

*Затваряйте вратите и прозорците. Топлината през зимата е скъпо удоволствие, а топлото излиза много бързо.

*Гасете лампите. Отървете се от навика да посягате към ключа веднага след като влезете в стаята. Вместо да гасите лампите, пробвайте да ги включвате по-рядко.

*През зимата паркирайте на място, където колата може да се напече. Лятото паркирайте на сянка и по възможност оставете прозорците няколко пръста отворени. Изключете климатика 5-10 минути преди да пристигнете.

*Дори да взимате кафе от машина за 30 стотинки, на месец това са ви 15-20 лв. Вземете си някоя малка кафе-машина и си го правете сами.

*Направи си сам. Това важи както за кафето и храната, така и за някои елементарни неща като боядисване например. Не е нужно да плащате на майстори за всичко.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!