Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Айрян със сол бори ниското кръвно

Ниското кръвно налягане често се подценява - за сметка на високото. В някои случаи наистина няма за какво да се тревожите, в други обаче трябва да вземете мерки. За младите хора хипотонията най-често не представлява риск за здравето, а носи само временно неразположение. При възрастните, над 65-70 г. обаче, може да доведе до исхемичен мозъчен инсулт или миокарден инфаркт.

"За ниско кръвно налягане говорим, когато горната граница падне под 100", обяснява доц. д-р Стефан Денчев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска". На хората от различни възрасти падането на горния показател за кръвно налягане се отразява различно. "При младите хора ниското кръвно е придружено със световъртеж, сънливост или прекалено бързо уморяване", обяснява доц. Денчев. Tова се случва, ако организмът се дехидратира или човек е стоял дълго време на слънце. Хипотонията обаче не създава рискове за младите, тъй като техният организъм е по-гъвкав и лесно се адаптира. Често пъти дори не се усеща. Когато обаче кръвното падне рязко, може да се стигне до припадък. В такива случаи трябва да се пият много течности. "Хубаво е да са солени, защото солта задържа водата в кръвоносните съдове", казва доц. Денчев.

Айрянът е идеален за "бърза помощ" при припадък. Със сол, разбира се. Специалистът съветва още да се легне, като краката трябва да са на по-високо ниво от главата. Кафето по принцип повишава кръвното налягане, но при криза действието му е спорно и често пъти непредвидимо. "От една страна, кофеинът в нормални дози има съдоразширяващ ефект. В някои случаи обаче може да задълбочи ниското кръвно", обяснява кардиологът. Според специалиста обаче едно кафе на ден помага за поддържане на нормалното кръвно. "Всичко това се отнася за млади хора, които нямат сериозни заболявания, т.е. не са прекарали сърдечен или мозъчен удар например", допълва доц. Денчев.

При по-възрастните, над 65 г., рисковете са много повече. Хипотонията при тях създава рискове от мозъчна хиперфузия, включително с формиране на исхемичен мозъчен инсулт или инфаркт на миокарда. Нестабилните показатели на кръвното крият различни рискове. Ако горната граница е ниска, има опасност за мозъка, ако долната пада - за сърцето.

StandartNews

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!