Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американец откри съкровище в контейнер за багаж

Ню Йорк. Участник в риалити шоу стана изненадващо и за себе си богаташ. Джон, чиято фамилията не се съобщава, жител на Сан Хосе, Калифорния, платил 1100 долара за съдържанието на изоставен контейнер за съхранение на багаж, а открил в него истинско съкровище - златни дублони и сребърни песо, сечени в периода XVI - XIX век. Експерти са ги оценили на 500 000 долара, съобщи Ей Би Си нюз. 

За находката е съобщила Лора Дотсън, една от водещите на популярното американско риалити шоу Storage Wars на тв канала A&E Network. Участниците в него наддават за непотърсеното съдържание на контейнери за багаж. 

Т.нар. "self storage" е много използвана услуга в САЩ - на частни лица и организации се дават под наем контейнери, в които да съхраняват вещите си. Ако арендаторите не си потърсят съдържанието в срок и спрат да плащат за услугата, фирмата -собственик на контейнерите има право да го продава на търг. 

На потенциалните купувачи се разрешава само да надзърнат в контейнера и "на око" да определят дали си струва да се наддава за това, което има в него. След края на търга новият собственик трябва да освободи контейнера. 

Сред участниците на подобни търгове често има професионални "ловци" на антики - най-често собственици на антикварни магазини. От време на време в подобни контейнери те откриват старинни предмети и произведения на изкуството. 

Един от участниците в риалити шоуто Storage Wars се е сдобил благодарение на търга с четири картини на Пабло Пикасо, а също с неизвестно писмо на президента Ейбрахам Линкълн, което по-късно е продал за 15 000 долара. 

StandartNews

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!