Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джинджър Чан (Epoch Times)

Гълъбите, подобно на маймуните, способни да подреждат числа

Ново научно изследване показват, че гълъбите могат да броят.
Ново научно изследване показват, че гълъбите могат да броят. (Стефани Лам / Epoch Times)

Обикновено се смята, че единствено човекът и маймуната притежават необходимите мисловни качества, нужни за правилната подредба на редица числа във възходящ ред. Но според скорошно изследване гълъбите също могат да научат числените правила...


През 1998 г. психолозите Елизабет Бренън и Хърбърт Теръс от университета Колумбия (Ню Йорк, САЩ) провеждат кардинално проучване на възприятията на маймуните от вида Макак резус спрямо концепцията за числови редици. Следвайки същите научни протоколи група изследователи от Университета в Отаго, Нова Зеландия, откриват, че гълъбите също така притежават подобни умения.

Участниците в новия експеримент - Деймиан Скарф, Харлийн Хайн и Майкъл Коломбо - тренират гълъби да подреждат изображения въз основа на броя елементи във всяко едно от тях. Учените показвали десетки групи от изображения. Всяка една от групите се състояла от три изображения, включващи от една до три фигури, като при всяка успешна подредба на числата във възходящ ред птиците били възнаграждавани.

За да се изчисли дали птиците наизустяват даден модел или действително запомнят числените правила, така че да са способни отново да приложат наученото, учените им посочват двойки изображения с произволен брой елементи, вариращи от 1 до 9.

Независимо дали групите са били от познатите за тях елементи (от 1 до 3), или от непознатите (от 4 до 9), гълъбите се справили с подредбата със значителна статистическа точност.

"Макар явно това да е далеч от броенето на  човека", каза в съобщение за пресата ръководителят на проекта Скарф, "експериментът показва, че дори животни с коренно различна мозъчна структура са в състояние да изпълняват сложни умствени задачи, за които някога приемахме, че единствено човекът е способен."

"Резултатите от представения експеримент допринасят за разрастващия се обем от информация в научната сфера, която демонстрира, че птиците притежават редица способности, като например епизодична памет или умението да ползват и да изработват вещи. Способности, които до преди време приемахме, че са присъщи единствено на приматите", допълват учените в изследователското си проучване.

"Действително през последните двадесет години интелектуалният статус на птиците се е покачил значително. Нашите резултати сочат, че гълъбите и приматите имат сравними качества по отношение на числовата компетентност."

Изследователското проучване беше публикувано в рубриката Brevia на списание Science в броя от 23 декември.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!