Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jane Lin & Shanshan Wu (Epoch Times)

Младежки протести набират сила в Китай

Голяма тълпа китайски селяни, много от които млади хора, протестираха по-рано този месец в гр. Хаймен, провинция Гуандонг.
Голяма тълпа китайски селяни, много от които млади хора, протестираха по-рано този месец в гр. Хаймен, провинция Гуандонг. (Mark Ralston/AFP/Getty Images)

Едновременно с разгръщането на протестите в Укан (Wukan), друг сблъсък между народа и Китайската комунистическа партия (ККП) се състоя на 130 км. оттам. Жители на община Хаймен (Haimen) се надигнаха в гр. Шантоу (Shantou) за поредна вълна от протести срещу предложението за електроцентрала на въглища и очакваното замърсяване на околната среда като последствие. И точно както в Укан, енергични млади хора с преоткрито чувство за собствените си права изиграха важна роля.

Десетки хиляди жители на Хаймен излязоха по улиците на 20-21 декември, блокирайки магистрала. Срещу тях бе упражнено полицейско насилие. По-късно властите обявиха, че ще спрат изграждането на електроцентралата, но населението продължи да протестира с очевидно неверие.

Последвалият митинг е по-добре организиран и протестиращите, водени от двама 20-годишни младежи, са подготвени с маски за лицето, ментова паста по носовете и устите си и кофи с вода, с които да изплакнат раздразнените си от сълзотворния газ очи.

До късния следобед тълпата бе достигнала порядъка на десетки хиляди; властите изразиха желание за преговори с протестиращите.

Според репортажи в хонконгски и китайски медии, движещата сила на демонстрациите в Хаймен са млади хора малко над 20-годишна възраст, излезли на протест след доказателства за замърсяване на околната среда в родния им град.

По думите на участници в протеста, към тях са се присъединили голям брой ученици, заводски работници и други. Г-н Мао, интервюиран по телефона, изрази тревогата си от факта, че голяма част от тези младежи са бити от полицията и че може да загинат и още хора. Новината за смъртта на двама младежи в ръцете на полицията бе разпространена на Sina Weibo, популярна платформа за микроблогове, но все още не е потвърдена.

Две студентски организации от Шантоу и Чаоджоу са публикували съвместно писмо с настояване полицията да спре насилието, нелегалните арести и изтезанията, и с призив към централните власти да разследват случая. Oriental Daily изказва предположение, че протестът в Хаймен може да прерасне в студентско движение в Китай.

Едната от организациите твърди, че се опитват да се откъснат от „закостенялата система“, да проправят пътя за цивилно общество в Китай, и че като по-младото поколение са готови да поемат тази отговорност.

Хонконгските медии съобщават за задържани от полицията младежи. Хиляди продължиха с митинг пред партийната сграда на община Хаймен, с настояване за освобождаване на арестуваните.

Над 10 села в региона на Чаоджоу и Шантоу са започнали да инициират подобни на инициативите от Укан, според радио Free Asia (RFA). За някои от тях се твърди, че планират широкомащабни демонстрации.

Хуанг Чи (Huang Qi), основател на уебсайта 64tianwang.com за защитата на човешките права в Китай, сподели пред RFA, че инцидентът в Укан е признак за началото на нова форма на селско движение в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!