Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wang Hongliang (Epoch Times)

ЖП пътниците в Китай ще се идентифицират

Oпашки за билети за влакове в Пекин.
Oпашки за билети за влакове в Пекин. (STR / AFP / Getty Images)

Министерството на железопътния транспорт в Китай ще изисква от всеки, който купува билет за влак, да използва собственото си име и да представя лична карта. Властите твърдят, че тези мерки за сигурност са предназначени да облекчат затрудненията при купуването на билети, както и да намалят продажбата им на черния пазар. Но много китайски граждани са убедени, че това е поредния метод на Китайската комунистическа партия (ККП) за засилване на контрола над населението, а също така и по-рафиниран начин тя да потиска дисидентски прояви...


Новите правила идват малко след обявяването на новата система за регистрация на Sina Weibo, най-големата социална микроблогова мрежа в Китай, която задължава използването на истински имена. Съществуващите потребители са длъжни да се пререгистрират със собствените си имена и лична информация в рамките на три месеца.

Системата ще започне да функционира от първия ден на следващата година, според известие от миналата седмица.

Сега Министерството на железопътния транспорт заяви, че системата ще изисква и всички пътници в Китай да купуват билети единствено с лична карта, както и да я показват на перона преди качване във влака.

"Системата, въведена от Министерството на железопътния транспорт, е против интереса на обществото. Тя се изгражда, за да удовлетвори нуждата на властите за следене на гражданите", сподели г-н Зонг (Zong) от град Гуангджоу (Guangzhou) в телефонно интервю.

Повечето хора не са наясно с плановете на партията за извличане на информация за населението, каза г-жа Танг (Tang) от провинция Сичуан (Sichuan). "Регулирането на продажбите на черния пазар е просто едно оправдание", каза тя. 

Относно задължаването на пътниците да се регистрират онлайн със своите лични карти преди за закупят билетите сир г-жа Танг добави: "Полицейските власти ще бъдат улеснени от връзката с интернет и по този начин лесно биха контролирали местоположението на конкретни хора, особено тези, които са под наблюдение." 

Например, много хора, практикуващи преследваната от комунистическия режим практика Фалун Гонг, биват отвличани и преследвани от полицията, само защото са използвали картите си за самоличност при регистрация в някои хотели. По този начин полицията бива сигнализирана за тяхното местоположение, каза тя.

С новия закон, хората от правозащитната общност няма да могат да пътуват анонимно. 

"Ако системата беше наистина създадена с цел намаляване на престъпността, нямаше да имам нищо против", каза отправилата петиция г-жа Ma Ялян (Ma Yalian) от Шанхай в интервю за Радио Свободна Азия. "Обаче, много от хората, отправящи петиции, отиват в Пекин. Ако използват истинските си имена при закупуването на билетите, ще бъдат арестувани още докато пътуват натам."

Полицията ще е успяла да ги засече дори преди да са стигнали до перона на гарата, каза тя.

Същият мотив да се знае кой пътува във влаковете стои и зад желанието да се разбере кой използва Sina Weibo микроблогинг услугата, казват дисиденти.

"Weibo представлява голяма заплаха за ККП", споделя Пу Фей (Pu Fei) - член на Китайската служба за правата на човека Тянуанг (Tianwang) в телевизионно интервю пред New Tang Dynasty. Той разкритикува властите по доста прям начин.

"Много про-демократични активисти публикуват мислите си там. ККП е ужасена от подобна свобода на словото. Така че целта за внедряването на регистрация с истински имена на Weibo е с цел да се угоди на психологията на управляващите да контролират населението, да се изпълни желанието им за контрол над хората."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!