Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson (Epoch Times)

Организации на ООН в защита на Гао Джишенг

Китайските комунистически власти са извършили престъпление спрямо международните закони със своеволното задържане на адвоката по човешки права Гао Джишенг (Gao Zhisheng), според наскорошно изявление на ООН, в което се настоява и за освобождаването на Гао.

С необичайно остър за обикновено предпазливата ООН език, експерти от редица работни групи осъдиха тайното задържане на Гао Джишенг – изтъкнат китайски адвокат по гражданските права, който наскоро бе осъден на три години затвор, но е задържан или под домашен арест през по-голямата част от изминалите пет години.

„Обезпокоително е, че г-н Гао продължава да е своеволно задържан. През годините арестът му е довел до различни нарушения на човешките права, включително над основното му право на справедлив съдебен процес. Призовавам властите да освободят г-н Гао“, заявява Ел Хаджи Малик Соу, главен рапортьор на Работната група по своеволните задържания, според новинарското съобщение.

През 2010 г. работната група на Соу вече бе заявила, че арестът на Гао няма никаква законова основа.

Гао Джишенг е осъден на три години условно през декември 2006 г. заради активизма си и защитата на преследвани религиозни групи, включително и на практикуващи Фалун Гонг, от чието име той пише писма до централното ръководство. Той е провел собствена акция за установяване на фактите относно преследването на тази група в Китай и „с треперещи сърце и писалка“ записва детайлно всичко, което е открил, в това число и подробни описания на сесии за изтезания.

„Сред действителните случаи на невероятна жестокост, сред сведенията за нечовешкото изтезание, на което правителството подлага собствения си народ, неморалните действия, които разтърсиха душата ми най-силно, са мръсната практика на издевателства над гениталиите на жени от служители на Отдел 6-10 и полицията – пише той. – Гениталиите и гърдите на почти всяка жена и гениталиите на мъжете са били обекти на сексуален тормоз по време на преследването по възможно най-вулгарен начин.“

От началото на 2006 г. Гао е редовно похищаван, пребиван и изтезаван от силите за сигурност, докато семейството му е поставено под наблюдение. В началото на 2009 г. той „изчезва“ напълно и е поставен под арест, където е допълнително изтезаван, докато не му се дава кратка почивка през април 2010 г., преди да „изчезне“ отново.

Предвид че тази 5-годишна пробация трябваше да свърши на 22 декември 2011 г., китайските власти обявиха, че той е нарушил условията й и трябва да бъде осъден на 3 години затвор – срокът на първоначалната му присъда от 2006 г.

Но от Гао все още няма вест.

„При никакви обстоятелства г-н Гао не би трябвало да бъде подлаган на атаки, в това число на своеволни задържания, целящи да му попречат да упражнява законното си право на свобода на изразяването като адвокат на човешките права“, заяви Франк Ла Ру, специалният рапортьор по насърчаването и защитата на правото на свобода на мисълта и изразяването.

„Държавите би трябвало да подсигурят благоприятна работна среда за защитниците на човешките права, свободна от преследване и съдебен тормоз“, добави Маргарет Секагия, специален рапортьор по ситуацията със защитниците на човешките права.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!