Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Rona Rui (Epoch Times)

Реакции на китайски нетизени за смъртта на корейския диктатор

Новината за смъртта на севернкорейския лидер Ким Чер Ир предизвика ентусиазирана интернет-дискусия в Китай и присмеха на много коментатори относно официалната връзка на китайския режим със Северна Корея. Те изразиха съжалението си към севернокорейците, а някои коментатори дори обявиха новината за празник.

People’s Daily, „устата“ на Китайската комунистическа партия (ККП), публикува посланието на китайския министър на външните работи, Янг Джиечи (Yang Jiechi), към Северна Корея, в което той изразява „най-дълбоката скръб и най-искрените съболезнования“ на партията и нарича Ким „велик водач“ и „близък приятел на китайския народ“.

Посланието на Янг предизвика присмеха на някои нетизени. „Китайският народ няма да приеме един диктатор за приятел, нито ще му липсва диктатор, поставил народа на Северна Корея в дълбока мизерия и страдание“, пише пекинският експерт У Джуолай (Wu Zuolai) в блога си.

„Тържествено заявявам, че Ким Чен Ир не е мой приятел. Той е убивал и вредил на севернокорейските граждани и е мой враг“, добавя той.

Цуи (Cui) от Шенджен (Shenzhen) също „заяви тържествено“ в микроблога си, че Ким не му е близък приятел, и призова медиите да казват просто, че някой като Ким е близък приятел на „някои“ китайци.

Друга тема на дискусии на сайта Sina Weibo са снимки на групи жители на Пхенян(Pyongyang), плачещи на колене, и на работници и ученици в униформи, застинали в мълчание в почит към починалия деспот. Според много нетизени сцените напомнят за смъртта на Мао Дзедун през 1976 г.

72-годишният бивш заместник-редактор на сп. „New Observer“, Дженг Джонгбинг (Zheng Zhongbing), си припомня, че след смъртта на Мао всеки работен участък е трябвало да проведе паметна служба и всеки е трябвало да засвидетелства вечната си лоялност към Маовата идеология. „Годините на получено обучение на боготворене и сляпа вяра в един идол и разглеждането на Мао като бог – ние минахме през това по време на Културната революция“, коментира Дженг за радио Voice of America (VOA).

Дженг е бил вкарван в затвора два пъти по време на Културната революция. Той посочи, че смъртта на Ким наистина е много подобна на Маовата: Културната революция е продължила дълго време и е оставила цялата страна в крайна бедност, точно както фашисткото управление на Ким в Северна Корея е съсипало страната му.

Някои китайски уебсайтове забраниха коментарите под статиите си, за да попречат на нетизените да коментират смъртта на Ким – индикация, че ККП се страхува от ликувания над смъртта на корейския лидер, според пекинския икономист Чи Янчен (Qi Yanchen).

Репортажът на държавната медия CCTV също излъчи кадри на скърбящи севернокорейци и ги обяви за „потънали в огромна скръб“ – коментар, който също бе осмян от китайските нетизени.

„Кой знае, че това не са били сълзи от радост?“, пише един нетизен.

„Никой не се съмнява в искрената им скръб, но тя изглежда толкова нелепа в нашите очи. Точно като в онези дни [на Културната революция]. Историята е учудващо сходна.“

„Какво може да поправи човешката природа, когато е била изкривена от авторитаризма и насилието?“, пита друг.

Трети е избрал друг тон вместо да обявява, че ще празнува новината: „Ким Чен Ир е мъртъв. За да изразя най-дълбоката си смърт, отидох да хапна от най-скъпия хот-пот и изпих чаша маотайско вино. Но това не е достатъчно, така че реших да пея до три през нощта.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!